Sa orë duhet të flenë njerëzit mbi 50 vjeç?

Një studim i ri evropian u fokusua në orët që njerëzit mbi 50 vjeç duhet të flenë për të shmangur problemet shëndetësore. Kështu, ata që flenë më pak se pesë orë në natë përballen me një rrezik më të madh të multimorbiditetit, pra të paktën dy sëmundjeve kronike në të njëjtën kohë.

Studiuesit nga Franca dhe Britania, të udhëhequr nga Dr Séverine Sabiat nga Universiteti Cité i Parisit, si dhe nga Instituti i Epidemiologjisë dhe Shëndetit, analizuan të dhënat për 7,864 njerëz të shëndetshëm, ndjekur për 25 vjet në lidhje me historinë e tyre mjekësore (diagnostikimi i sëmundjeve).

LEXO EDHE KETE

Tre mënyra të thjeshta për të larguar dhimbjen e kokës më shpejt

Ai zbuloi se krahasuar me ata që flinin 7 orë, ata që flinin 5 ose më pak orë në moshën 50 vjeç kishin mesatarisht 20% më shumë gjasa të diagnostikoheshin me një gjendje kronike dhe 40% më shumë gjasa të diagnostikoheshin me dy ose më shumë gjendje kronike brenda 25 viteve të ardhshme.

60-vjeçarët me deri në pesë orë gjumë kishin një rrezik 32% më të madh për sëmundje të shumta kronike, ndërsa 70-vjeçarët kishin një rrezik 40% më të madh. Gjumi i dobët në moshën 50-vjeçare ishte ende i lidhur me një rritje prej 25% të rrezikut të vdekjes së hershme, kryesisht për shkak të rritjes së kushteve kronike.

Nga ana tjetër, në vitet ’60 dhe ’70, gjumi më shumë se nëntë orë në natë u shoqërua gjithashtu me një rritje prej 35% të gjasave të multimorbiditetit, megjithëse gjumi i gjatë në disa raste duhet t’i atribuohet vetë gjendjeve të tyre kronike. “Ndërsa njerëzit plaken, zakonet e tyre të gjumit ndryshojnë. Por rekomandohet që ata të flenë shtatë deri në tetë orë, pasi kohëzgjatja e gjumit nën ose mbi këtë kufi është shoqëruar me sëmundje të ndryshme kronike.” tha Dr Séverine Sabiat./Botapress.info/

ngjashme