Deli Smaka: Kuçi simbol i rezistencës dhe qendresës heroike 

      Keto ditë të festës së librit në Tiranë rastesisht me ra në dorë libri i radhës i autorit Sokol  Demaku ” Kuçi, fshati i kuvendeve” Pak histori nga tradita shekullore e Kuçit, Esse dhe  tregime, në botim të shtëpisë botuese Shoqata ”Sokol Demaku” Shtëpia botuese, në 113 faqe  dhe shtypurë në Shtypshkronjën Lena Graphic në Prishtinë       Një libër me shumë vlera historike për fisin Kuç ku së bashku me fisin Hot dhe fisin  Kelmend kanë lindë që në shekullin e XIV – XV cka do të thotë se janë ndër fiset e para dhe  më të vjetra shqiptare.       Libri nisë me një përshkrim të natyrës idilike të Labërisë, gajrpërimit të lumit Vlora me  kanionin pitoresk dhe shumë tërheqës për syrinë e njeiut. Një përshkrim vërtetë ideal i  Labërisë me fshtrat e saja aq të rreguluara dhe me një popullat e cila diti dhe di edhe sot të  punoj dhe gjallëroj.       Ku fshat malor, me madheshtinë e tij shtrihet në shpatullat e malit të Shkabës, aty ku ka  burimin e tij lumi Vlora. Ky vend ka histori të largët e  të lashtë, ka një traditë të vjetër, ka  njërëz të vyer, njerëz me shpirt të bardhë. Si duket vet natyra ka ndikuar dhe ka e berë të  veten, kur kemi të bëjmë me banorët e këtyre anëve. Natyra, uji, dielli, sigurisht kanë ndikuar  që këta banorë të lashtë sa vet fshati, të lashtë sa vet jeta,të jenë këta që janë me këto virtyte.        Është ineteresante se Kuçi dhe fshatrat për rreth tij kanë trasheguar vetem vlera të larta ...

më shumë

U hap ekspozita e Haxhi Kastratit

      Ekspozita Retrospektive e piktorit, profesorit Haxhi Kastrati, u hap në Galerinë e Artit “Vilson Kilica” Fier me rastin e 68 vjetorit të lindjes dhe 40 vjetorit të krijimtarisë artistike.   ​ Shkruan: Prof. Dr. Hivzi Muharremi Piktori akdemik, Haxhi Kastrati është një nga individualitetet, krijuesit me vlera të vecanta dhe me një krijimtari shumë të begatë, i cili që nga përfundimi i studimeve postiplomike dhe shkollësdoktorale në fushën e pikturës në mënyrë të pandërprerë e ka vazhduar punën në rrugëtimin e tij artistik jo vetëm në numrin impozant të realizimeve artistike, por në cilësinë e veprave të cilat e spikasin dhe vecohen në çdo fazë të krijimtarisë së tij artistike, kreative në lëminë e pikturës. Është pjesmarrës i shumë ekspozitave të përbashkëta me karakter kombëtar dhe ndërkombëtar, duke filluar nga ato të organizuara nga Shoqata e Artistëve Figurativë të Kosovës, nga Sallonet Pranverore, ekspozitat vjeshtore e deri të ajo e Bienalit të vizatimit. Gjithashtu ka hapur edhe shumë ekspozita personale si në Kosovë ashtu edhe jashta Kosovës. Kjo është ekspozita e 26 përsonale e autorit. Është laureat i disa shpërblimeve si: Cmimin e parë për pikturë në Galerinë e Armatës Popullore të Jugosllavisë në Beograd (1990), cmimin e parë për pikturë në Ekspozitën e Nëntorit në Prishtinë (1999), cmimin e Shoqatës së Rajonit të Pejës (2002), Shpërblimin e parë për pikturë në Ekspozitën e Asociaciont të Artistëve Vizual të Kosovës Prishtinë (2020) dhe të tjera. Autori, në ekspozitën retrospektive para artdashësve të Fierit prezantohet me mbi 70 vepra, duke filluar nga punimet e hershme pas përfundimit të Shkollës së Mesme të Arteve, Fakultetit të Arteve në Prishtinë si dhe gjatë studimeve pasdiplomike në Universitetin e Arteve në Beograd. Kjo është nisma e krijimtarisë së piktorit e cila nga kjo fazë e deri me sot në mënyrë të paprajshme do ta fillojë shtegtimin e tij në botën e artit me një bagazh frymëzimesh nga ambientiautokton me të cilin në mënyrë të drejtëpërdrejt ka qenë i lidhur dhe  i mishëruar me motivet dhe imazhet e nduranduarta duke filluar nga vispamjet e Grykës së Rugovës e deri tek lashtësia e trashëgimisë kulturo-historike të Pejës dhe Dardanisë në përgjithësi. Faza e parë  e krijimtarisë së artistit fillon pas përfundimit të shkollës së mesme të arteve, Pejë si dhe gjatë përfundimit të studimeve në Fakultetin e arteve...

më shumë
Page 1 of 59 1 2 59