Ka të bëj me rrymën: Ky është vendimi i parë që pritet ta marrë kryeministrja e re britanike

Detajet përfundimtare priten të zbulohen të enjten, por besohet se familjet nuk duhet të shohin që faturat e tyre të rriten në tetor siç ishte kërcënuar.

Një kufi në kostot e shitjes me shumicë të gazit për të ngrirë efektivisht faturat aktuale të energjisë po finalizohet nga qeveria britanike ndërsa lëviz për të mbrojtur familjet dhe bizneset nga rritja e çmimeve, raporton Sky News.

Është vendosur të jetë nisma e parë e madhe e politikës së kryeministrit të Lis Truss, pasi ajo merr detyrën nga Boris Johnson.

Indikacionet e hershme sugjerojnë se një ngrirje e çmimeve është në rrugë e sipër – dhe Thesari mund të mbrojë familjet plotësisht nga mbulimi i kostos së skemës, që do të thotë se kostoja nuk do të kalojë përmes faturave të ardhshme.

Një burim qeveritar ka thënë për Sky News se Thesari në mënyrë efektive do të sigurojë financim, drejtpërdrejt përmes huamarrjes së qeverisë dhe jo kredive të mbështetura nga shteti, për të mbuluar rritjen e kostove të gazit me shumicë si për familjet ashtu edhe për bizneset.

Kjo do të lejonte furnizuesit vendas të gazit dhe energjisë elektrike të sigurojnë energji rreth normës së tyre mesatare vjetore aktuale – ndoshta deri në zgjedhjet e ardhshme në vitin 2024, ndërsa çmimet e shitjes me shumicë vazhdojnë të rriten përballë luftës së Rusisë në Ukrainë.

Sanksionet ruse kanë shkaktuar një rritje të çmimeve globale të energjisë dhe ushqimeve.

Ngrirja, tregoi burimi, mund të vendoset në 2.500 funte, por faturat do të bien përsëri në nivelin aktual prej rreth 2.000 funte pasi të merren parasysh granti prej 400 £ për çdo familje dhe rregullime të tjera të faturave.

Bloomberg, duke cituar burime, e vendos koston e kufirit të shitjes me shumicë për bizneset në rreth 40 miliardë funte vetëm gjatë gjashtë muajve.

Plani i përgjithshëm mund ta vendosë tatimpaguesin në grep për më shumë se 100 miliardë funte gjatë vitit të ardhshëm, në varësi të niveleve të çmimeve të shitjes me shumicë, kuptohet.

Premtimi për ndihmë shtesë pason një rritje të paprecedentë të çmimit të energjisë së papërpunuar, të përkeqësuar nga pushtimi i Rusisë në shkurt.

Javën e kaluar u njoftua se kufiri, i cili mbulon shumicën dërmuese të familjeve, do të rritet 80% në një total mesatar vjetor prej 3.549 funte nga tetori dhe ka spekulime se shuma mund të kalojë 5.000 funte vitin e ardhshëm.

Bizneset, të cilat nuk mbulohen nga kufiri i çmimit, u është dashur të gëlltisin kostot në rritje të gazit dhe energjisë elektrike shumë më herët, duke rrezikuar vendet e punës dhe inflacionin e mëtejshëm pasi ato ua kalojnë kostot konsumatorëve.

Kuptohet që firmat, edhe pse jo domosdo biznese të mëdha, do të marrin ndihmë shtesë për të zbutur rritjen e energjisë tashmë të parë, transmeton Sky News./Botapress.info/

ngjashme