.
×

OPINIONE

blerta-haxhiaj

Blerta Haxhiaj : Tomlin e nonës – (Qumështin e nënës)

Nëse liria nënkupton – përgjegjësinë e çdo individi për determinim racional, profesional  dhe ekzistence sociale atëhere aty nuk ka frike për vendosjen e Lirisë në përgjithesi. Për  të zgjidhur një problem në nivelin social merr shumë kohe për mendim, shumë  ndershmëri dhe shumë ndërgjegjie, shumë ekonomi, ndryshime sociale dhe edukative në  masat e njerezve më shumë se sa ka që mund të përballoje. Bota po vuan nga një  revolucion i madh social, por aty vuajtjet jane të pashmangshme dhe duhet të përballemi  me zvarritje dhe lotë për të patur një qëllim racional. Përgjegjësia e masave të fuqisë  punëtore të njerëzve është qëllimi parësor në jeten sociale.  Njerëzimi është biologjikisht i sëmurë, politikisht është shprehja e një akti social  irracional i sëmundjes së tij. Çfarëdo që ndodh në jetën sociale është e determinuar nga  struktura sociale e cila është pasive dhe aktive, kjo strukture kërkon ekzistencën e vet te  proçeset ekonomiko – shoqërore dhe i ankoron këto proçese. Struktura njerëzore është e  determinuar nga konflikti mes Lirisë dhe frikës për Liri: frika e lirisë te masat e njerëzve  është bio–fizikisht e mbështetur në vrazhdësine e karakterit të njeriut. Intereset e pushtetit  dhe paratë janë zëvendësime për lumturine në dashuri të mirëbajtura nga vrazhdësia e  masave të individeve.   Lindje, Perëndim, Perëndim a Lindje?  Si dele në pazar po t’thonë mes dy qytetërimeve  Dy konop n’qafë t’vnum  Dytë po t’ngrehin e ti po qet shkume  Je shumë i lodhun, gjatë ke nejt n’zhurmë   E ki nevojë me marr frymë, së jon tu t’ngulfat  Zoni spo t’del e don me piskat  Krejt lomsh n’kry, t’kanë hallakat …  Njeriu fundamentalisht është një kafshë.Kafshët në dallim nga njeriu nuk janë makineri,  nuk janë sadista, kanë grupin e tyre në të njejtën specie, jane më paqësore se njerezit. Kur  flasim per kafshen kemi në mendje faktin biologjik.  Edhe sa ko me zgat deri sa t’coptojnë  Deri sa t’dajnë e sa t’përvëlojnë  Deri sa ta kupton se sun vazhdon me konfuzion … …