[responsive-menu menu="logged-in-menu"]

Të ashtuquajturat shoqata Vorio Epiriote vazhdojnë të hedhin helm mbi Shqipërinë!Arben LLALLA 
Shoqatat greke  bashkëpunim me shoqatat e minoritarëve ekstremistë vazhdojnë  bëjnë aktivitete  propagandimin për aneksimin e Jugut  Shqipërisë me parrullën Autonomia e Vorio Epirit., transmeton Botaprress.info 
 12.03.2017, Organizatat nacionaliste “Lidhja Patriotike” dhe “Shoqata Vorioepirote “Pirros”,  praninë e rreth 100 personave, kanë organizuar,  ambientet e hotel “Imperial”  Larisa, një aktivitet përkujtimor me rastin e 103-vjetorit  “autonomisë  Vorio Epirit”.  
Folës kryesorë kanë qenë elementët ekstremistë  njohur si Theodhoros Kamarinos, diplomat ish-konsulli grek  Korçë; Asterios Hamo, kryetar i “Lidhjes Patriotike”; Mondi Kolila dhe Lefter Prifti, drejtues  “Shoqatës Kombëtare Vorio Epiri 1914”, etj. 
Nuk kanë munguar deklarimet e ekstremistëve,  Theodhoros Kamarinos dhe Lefter Priftit,  cilët vazhdojnë  hedhin baltë mbi Shqipërinë  emër  ëndrrës  tyre për Vorioepirin. Madje nuk ngurrojnë  kritikojnë dhe politikat e Greqisë për normalizim  
marrëdhënieve me Shqipërinë. Ish Konsulli grek  Korçë Theodhoros Kamarinos  fjalën e tij ndër  tjera tha: Pas Luftës  Dytë Botërore, vorioepirotët ishin vendosur  shënjestër nga Sigurimi i Shtetit dhe ishin persekutuar. 
Por, edhe gjatë periudhës pas rënies  komunizmit, vorioepirotët janë përndjekur dhe vazhdojnë  përndiqen nga segmente  shtetit shqiptar, veçanërisht nga 
shërbimet sekrete.  
Gjatë këtyre viteve Greqia nuk ka bërë asgjë për  ndihmuar vorioepirotët. Me politikat e saj ajo ka treguar një qëndrim antigrek, madje  antigrek se vetë Shqipëria, e cila ka ndërmarrë disa reforma për grekët. 
Greqia është zyrtarisht  gjendje lufte me Shqipërinë, pasi ligji i luftës, nuk është shfuqizuar asnjëherë dhe është  fuqi akoma edhe sot.  vitin 1985 ka një vendim  MPJ  Greqisë,për abrogimin e Ligjit  Luftës, por ky vendim prej 30 vitesh nuk është votuar asnjëherë 
 Parlamentin e Greqisë, pra nuk ka asnjë vlerë.  
Çështja e shpalljes  luftës apo marrëveshjet e paqes parashikohen  Kushtetutën e Greqisë dhe aty shkruhet qartë se asnjë marrëveshje apo vendim nuk ka vlerë nëse nuk votohet nga Parlamenti i Greqisë.  
Greqia ka vepruar  kundërshtim me interesat e saj  disa aspekte: 
Ka ndihmuar financiarisht një vend armik, duke e argumentuar se ndihmat jepeshin për 
minoritetin grek atje.  Ka ndihmuar një shtet armik   integrohet  organizmat ndërkombëtarë.  
Ka lejuar pranimin e Shqipërisë  NATO, duke u futur  aleancë me një shtet me  cilin është  luftë. 
Greqia ka çështje shumë problematike me Turqinë, është aleate  NATO, por nuk ka ligj lufte me të. /Botapress.info