[responsive-menu menu="logged-in-menu"]

Shtyhet gjykimi ndaj Naser Osmanit dhe të tjerëveGjykimi i deputetit Naser Osmani është shtyrë për shkak se në seancë nuk erdhi e akuzuara Melita Ymeraga.

Në këtë gjykim përveç deputetit Osmani të akuzuar janë edhe shtatë persona të tjerë.

Aktakuza ka të bëjë me privatizimin e fabrikës ‘FAN” në Podujevë.

 

 

Së bashku me Naser Osmanin të akuzuar janë edhe Agim Deshishku, si blerës i fabrikës, si dhe 6 zyrtarë të Agjencisë Kosovare të Privatizimit (AKP): Melita Ymeraga, Bahri Shabani, Shkëlzen Lluka, Naim Avdiu, Agron Kamberi dhe Adrian Kelmendi.

Kryetari i trupit gjykues, Shashivar Hoti, bëri të ditur se kishte pranuar një shkresë nga e akuzuara Melita Ymerhaga, ku thuhej se gjendet jashtë Kosovës.

“E kam marrë një parashtresë nga e akuzuara Melita Ymeraga përmes mbrojtësit të saj, por shkresën e kam marrë pasi që unë e kam caktuar gjykimin dhe në shkresë shkruan se e njëjta nuk gjendet në shtetin e Kosovës”, tha Hoti.

Seanca e fundit e mbajtur për këtë proces gjyqësor ka qenë në maj të vitit 2016, ndërkaq e radhës u caktua për në fund të muajit maj të këtij viti.

Sipas aktakuzës Naser Osmani e Bahri Shabani ngarkohen se në bashkëkryerje me persona të tjerë zyrtarë dhe duke shfrytëzuar detyrën zyrtare në Agjencinë Kosovare të Privatizimit, nuk e kanë përmbushur këtë detyrë duke ia mundësuar përfitimin e kundërligjshëm pasuror vetes ose tjetrit, përkatësisht blerësit të ndërmarrjes së re “FAN-Podujevë”, Sh.P.K. të pandehurit Agim Deshishku në vlerën rreth 5.400.000.00 euro.

Blerësi i kësaj fabrike sipas kontratës me AKP-në duhej të bënte investime në të.

Osmani e Shabani akuzohen edhe se si anëtarë të Bordit Drejtues të AKP-së kanë vendosur dhe votuar “për” që investimet e bëra jashtë hapësirave të ndërmarrjes të pranohen si investime brenda saj, duke liruar ndërmarrjen e re “FAN-Podujevë” nga monitorimi i AKP-së dhe kushtet e Marrëveshjes së Zotimeve.

Me këto veprime Prokuroria pretendon se Osmani e Shabani kanë kryer keqpërdorim të pozitës apo autoritetit zyrtar.

Edhe Shkëlzen Lluka, Naim Avdiu, Melita Ymeraga, Ardian Kelmendi dhe Agron Kamberi në cilësinë e personave zyrtarë në Agjencinë Kosovare të Privatizimit akuzohen si Osmani e Shabani në lidhje me përfitimin e paligjshëm të vetes ose blerësit të fabrikës.

Lluka e Avdiu akuzohen se nuk ndërmorën masa edhe për zbatimin e kontratës mes AKP-së e blerësit të fabrikës “FAN”.

 

Melita Ymeraga, Ardian Kelmendi dhe Agron Kamberi ishin përgjegjës për monitorimin e investimeve të blerësit të ndërmarrjes “FAN”, ndërsa ata ngarkohen se “nuk kanë kontrolluar dhe monitoruar investimet e raportuara nga investitori, nuk kanë verifikuar deklarimet për investime, nuk kanë bërë monitorimin fizik të investimeve kapitale, verifikimin e dokumentacionit financiar të investimeve kapitale dhe zotimeve për punësim”.

Agim Deshishku, blerësi i fabrikës “FAN”, akuzohet se mashtroi zyrtarët e AKP-së me paraqitje të rreme ose fshehje të fakteve, duke i shtyrë ata të veprojnë në dëm të pasurisë dhe punëtorëve të kësaj ndërmarrjeje.

Deshishku akuzohet për mashtrim, legalizim të përmbajtjes së rreme dhe shmangie nga tatimi.