[responsive-menu menu="logged-in-menu"]

Ramiz Dermaku: Guximi i një gazetariGazetari i mirë e di se sa rëndësi ka lajmi
.GAZETARET   DUHET TE  JENE  TE  VENDOSUR  DHE CDO  HERE  TA   THONE  E  TA  SHKRUAJNE   TE  VERTETEN
Ramiz  DERMAKU
Cka mendoni ju lexues të nderuar.., cilët janë   gazetarët më të mirë shqiptarë.., në : Shqipëri, Kosovë, Kosovën lindore, Iliridë, diasporë, etj. Propozoj që të gjithë ata gazetarë  të cilët do të zgjidh mënyrë që te kemi një  zgjidhje adekuate. Po lexoj se në gazetat tona, gazetarët nuk i japin rëndësi lajmit, kronikës, reportazhit, analizës, por i japin rëndësi paraqitjes së vehtvetës, kulturës që ka, njohurive, , madhështisë së tij.  Opinioni im është ky, se disa gazetarë shkrimin e  bëjnë për hatër të emrit “gazetar”.Tek ne në Kosovë, në vend se ti ndihmojmë
Gazetarit për ta kryer me suksesë punën; opinionin, intervistën, komentin.., etj, ata e pengojnë, ofendojn, sulmojnë, rrahin dhe privojnë nga jeta. Pyetja që i bënë gazetari intervistuesit për problemin që po e shkatërronë, unitetin, kombëtarë shoqërin, demokracinë dhe po e shqetëson shoqërin Shqiptare. Jam i bindur se gazetarët tanë edhe jetën e kanë  në rrezik nga huliganët, leninistët, marksistët, enveristët..,Eshtë për tu habitur se Qeveria e Kosovës, ose themi më mirë organet kompetente duhet siguruar dhe mbrojtur  me ligj çdo gazetarë. Eshtë mirë që çdo vitë të zgjidhen gazetarët më të mirë, të shpërblehen ata me mjete materiale mirënjohje, diploma, për punën që bëjnë.    ndarja e çmimeve do të ndihmojnë akoma më shumë në forcimin e standardeve të medias dhe do të kthehen në njësi matëse për cilësinë e mediave në Shqipëri”, Kosovë, dhe të gjitha trojet etnike shqiptare. Çmimi i BE për Gazetarinë Investigative do të jepet çdo vit në periudhën 2015-2017 në secilën nga shtatë vendet e zgjerimit të BE-së: Shqipëri, Bosnje dhe Hercegovinë, Kosovë, Maqedoni, Matë Zi, Serbi dhe Turqi.
Çmimi i BE për Gazetarinë Investigative synon të nxisë dhe promovojë arritjet më të mira të gazetarëve investigativë, si dhe të përmirësojë vizibilitetin e gazetarisë cilësore Pyetja qe i bënë vetes apo miqve gazetari, duhet të jetë e formuluar si duhet  nne mënyrë që intervistuesi, anketuesi të përgjigjet më lehtë është e formuluar ashtu siq duhet” , si duket artikulli e përcjell problemin tek lexuesi, dhe kështu lexuesi  e ka më lehtë   për ta kuptuar. Por çka është tragjike edhe ata që nuk e kanë lexuar shkrimin.., inkuadrohen në bisedë. …, Po kemi  raste kur lexuesi  thotë; edhe mua nuk më pëlqeu ky shkrim i gazetarit… Origjinaliteti e bënë artikullin të lexueshem tërheqës-magjepës.  Disa lexues, po sa ta shikojnë emrin e gazetarit, pa e ditur se ç’farë përmbajtje ka shkrimi ; thonë .. Po ky është gazetarë i mirë…, ose te kundërtën.
 Duke ndjekur procesin e punës së gazetarëve, fillestarë dhe atyre veteranë, pjesëtarë të gazetave të vogla e të mëdha, ndonëse në pamje të parë duken shumë të ndryshëm, ata kanë disa karakteristika të përbashkëta dhe në mënyrën se si e kryejnë detyrën, mund të vësh re shumë ngjajshmëri.
Në përpjekje për të afruar më shumë komunitetet e përçara, gazetarë serbë dhe kosovarë punuan për realizimin e disa historive në vendet e njëri-tjetrit në një projekt bashkëpunues që mund të ndriçojë rrugët drejt pajtimit. Nuk ka një imazh real të asaj që po ndodh. Është e nevojshme të prodhohen artikuj që flasin për njeriun dhe jo të jemi të një anshëm kur raportojmë për çështje të ndjeshme,” . Në Shqipëri  gazetarët më të mirë për vitin 2015 në Shqipëri, u zgjodhën  Aleksandra Bogdani dhe Flamur Vezaj. Aleksandra Bogdani dhe Flamur  Vezaj u nderuan me çmimin e parë për tre artikujt e botuar në portalin ‘Nereporter.al’ dhe në një numër gazetash të përditshme në lidhje me mënyrën e rekrutimit dhe përgatitjes së gazetarëve për ta luftuar financimit të shqiptarëve për të luftuar korrupsionin krimin e organizuar, dhe të gjitha dukurit negative që paraqiten në shoqërin tonë demokratike.. Cmimi i dytë i takoi gazetares së talentuar Juli Restani, dhe programit “Fiks Fare” në Top Chanel TV, për programin e saj në lidhje me trajtimin e drejtësisë.
ReplyReply AllForwardEdit as new