[responsive-menu menu="logged-in-menu"]

Ramiz Dermaku: Ah jetë.., o jetë.., lotët i rridhnin si krua Ah jetë.., o jetë.., lotët i rridhnin si krua
Përgatiti: Ramiz DERMAKU
Femra duhet ti gëzoj të gjitha të drejtat
Femra duhet ti gëzoj të gjitha të drejtat
; Ah jetë o jetë.., lotët i rridhnin si krua
.
               Femrat shqiptare (jo të gjitha) akoma nuk i gëzojnë të drejtat e tyre. Eshtë e vërtet që femrat shiptare kan qen dhe jan ne një far mënyre të përbuzura apo atyre u shkilen të drejtat e tyre të cilat janë të sanksionuara nga ligji  dhe mbrohen me Konventa Ndërkombëtare. Mirëpo si do që të jetë ne duhet të mburremi me nderin e femrës shqiptare ne përgjithësi. Femra duhet ti  ketë të drejtat e barabarta me mashkullin, sidomos tek ne shqiptaret, sepse këtu është edhe esenca e moralit. Nuk e lakmoj e asë nuk e pëlqej në asnjë mënyrë jetën e një femre [W1]  boten përendimore, na thotë me lotë në sy “drëndafilja”, e cila mbi 20 vite jeton në (Gjermani) e ndarë nga prindërit. Po vazhdon rrëfimin drëndafilja dhe trupi i dridhej nga dhembja dhe e pyeste vehten? ! “Drëndafilja”.., Pse më ndodhi kjo mua ? ! Jo shok gazetarë nuk po  hidhërohem në familjen time ( babën dhe nënën) por më ka zhgënjyer motra ime e cila jo që nuk fliste fjalë miradie.., por akoma më tepër (siq thotë populli ) e ndezte zjarrin. Ajo mbi 2o vite jeton në Zvicër, mirëpo unë mendoj s edhe 100 vite të jetojë ajo mentalitetin, fanatikllokun, xhelozin, urrejtjen, intrigat, kurrë nuk do ti lë.  “Drëndafilja” e dashuronte një djalë.., kur familja mori mësoi se ajo do një djalë! ..,familja ime morrën vendim që mua të më dërgoj tek një djalë- burri të cilin nuk e kisha parë kurrë në jetë. Mua me dhunë më dërguan tek ai burri që unë nuk i doja..,një djali tjetër.  Mirëpo ai djalë ishte burrë mbi burrat dhe kur  e kupëtoi ngjarjen time më premtoi si unë deri sa të zgjidhet problemi i juaj do ju ndihmoj materialishtë.., dhe vërtetë më ndihmoi thotë drëndafilja, por me lotë në sy kur dola nga shtëpia e tij, qante, dëneste dhe thonte ; Ah jetë o jetë.., lotët i rridhnin si krua dhe deri sa unë u largova nga Kosova ai u interesua për mua. Mbi 20 vite  jetoi në Diasporë. Burri duhet të jetë burrë.., e gruaja grua.
Femër e emancipuar është ajo që e ka kokën plot me aftësi intelektuale. Ajo duhet të dijë  ti  edukoj, rrisë fëmijët të organizoj  e zhvilloj një jetë të mirë por çdo herë duke i respektuar,  jetësuar e avansuar metodat për emancipimin e  fëmijëve , shoqërisë. Femra shqiptare gjatë tërë kohës ; si në paqë ponjashtu edhe në luftë i dëshmoi aftësitë  e saj. Femra shqiptare, përkundër shtypjes, presionit, dhunës së madhe që ushtrohej nga rrethi ku ajo jetonte) në disa raste edhe nga  bashkëshorti., etj, ajo arriti që tek fëmijët e sajë ta shtojë dashurinë ndaj atdheut, trimërin dhe guximin dhe në rast nevoje edhe flijimin  e jetës për mbrojtjen e atdheut. Nëse konceptohet drejtë, nuk e zhvesh femren por i jep asaj vlerat që i meriton. Femrat shqiptare edhe ne shekullin 21 akoma  janë viktim e  diskriminimit, si në Shqipëri, Kosovë, Iliridë, pra themi lirisht ne të gjitha  trojet etnike por edhe jashtë tyre. Vite më parë ne mendonim se shkakëtar kryesor ishte Kanuni. Kur themi Kanuni me keqëardhje themi se ai akoma edhe sot është penges kryesore për zhvillimin  emancipimit sidomos tek femrat të cilat jetojnë në fshatëra, akoma po vazhdon të ndikoj edhe sot. Por kur e krahasojmë gjendjen momentale të emancipimit të femrës shqiptare sot dhe kur e mendojmë, të kaluarën, ka ndryshime të mëdha ne këtë drejtim. Femra shqiptare në rradhitjen tabelare ka arritur  në mesin e tabeles, mirëpo nuk ka vend për kënaqësi sepse ajo akoma  edhe sot nënçmohet ofendohet, rrahet, thënë shkurt shkilen të drejtat  e saj si nga familja gjithashtu edhe nga  shoqëria.Krahasuar me femrat e disa shteteve; arabe, turqisë..,etj,  femra jonë gëzon shumë të drejta por pa hamendje themi se akoma nuk ka  arritur vendin e duhur në këtë drejtim. Deri vonë të gjithë thonim  një gjë të vërtetë, se femra shqiptare ne përgjithësi gëzon shumë më pak të drejta se sa mashkulli. Padyshim, këtu ka pas segregacion (ndarje) ne mes gjinive të ndryshme, ku mashkulli ka pas qasje ne shumë gjëra ne të cilat femres i ështe ndaluar.
                      Eshtë e vërtetë se kohëve të fundit edhe femrat tona po ecin me hapa të sigurt. Sot femren shqiptare si në trojet etnike  por edhe jashtë e gjejmë duke punuar të gjitha punët, si studente, punëtore në uzinë, arsim, amvisni, mjekësi,deputete   Parrlamenti, kryetare shteti,Qeveri ..,  ; ajo stuidion, punon , dhe merrë Pese aktive dhe  kryen të gjitha punët që dikur i kryenin mashkujt. Sot më gëzon fakti se krahas burrit-mashkullit  gjindet edhe femra jonë. Sot femrat tona me rezultatet e arritura deri më tani.., edhe pse në kushte  e rrethana të vështira ato dëshmuan se me të vërtet janë  krahu i djathtë i mashkulllit ,pra pjesëmarrëse  si në aksione vullnetare , punë, studime. Sot është evidente se edhe femrat tona me shumice shkollohen nepër Univerzitetet lokale si dhe ato ndërkombëtare. Unë mendoi qe akoma edhe sot diku .., diku.., diku shkilen të drejtat e tyre. Mirëpo si do që të jet ne duhet të mburremi me nderin e femrës shqiptare ne përgjithësi. Sot kërkohet që femra ti ket të drejtat e barabarta me mashkullin, sidomos tek ne shqiptaret, sepse këtu është edhe esenca e moralit. Femra jonë sot është një femër e cila po depërton shpejtë në arenën ndërkombëtare .  Femra shqipëtare edhe pse jetoi ne kushte të vështira, ekonomike, materiale, ku asaj i shkileshin të gjitha të drejtat ne  mënyrë drastike.