[responsive-menu menu="logged-in-menu"]

Prend Gjergjaj: Kanuni, Prishtina, Zagrebi Ka sa kohe, qe prej kur me sillet ndermend ideja, qe per Kanunin, per Prishtinen, per Zagrebin, te shkruaj disa 
rreshta me teper dhe vec e vec per secilin.                                                                                                             
Per Kanunin; -mbi kohen kur eshte vnù, me ç’gje tregohet stadi (shkalla) e zhvillimit material e shpirteror e
aktualitetit te asokohshem, sikurse edhe e rregullimit “juridik” te atij rendi shoqeror brenda krahinave te 
atehershme shqiptare.                                                                                                                                             
Per Prishtinen; -nga ditet e studimeve te mia (’71/72 – ’75/76) dhe me vone me gjithe dashurine per te si dhe per
vitet e arta te saj (e te Kosoves, dekaden e kulmit te emancipimit ’70 – ’80), me gjithe deformimet e kohes, ne 
vijim e me vone, etj.                                                                                                                                                         
 Per Zagrebin; -mbi bukurite dhe jetegjatesine e tij, mbi perkatesine e tij nje frymeje tipike europiane dhe jeten e
shqiptareve ne te, nga para e pas lufte, etj.                                                                                                               
Kjo ishte synimi dhe deshira ime, por ja qe jeta ka rrjedhen e vet dhe ajo shpesh nuk perkon (koincidon) me planet
e deshirat tona.                                                                                                                                              
Qe te shkruaj keta rreshta sot dhe ketu, shkas u be nje “ngjarje” e para sa diteve shenuar ne mjetet e informimit ne Kosove, e nga e cila mesohet -gjithnje sipas medieve- se HTH, Presidenti i Kosoves paska shprehe deshiren qe “t’i lahet
me bé nje familjeje per nje akuze te rende qe e “ngarkueka” ate si kryes te nje veprimi inkriminues.     kuptueshme se nga largesia ndodh edhe te mos jam ne rrjedha deri ne detaje (e kjo, ketu as qe eshte e ndonjerendesie), ndaj per “rastin” flas hipotetikisht dhe ate kryekeput per nje aspekt te tij, – “fuqine” (resp. “peshen”) qeemri dhe “veprimi” i Presidentit HTH “prodhuan e prodhojne” me kryerjen apo moskryerjen e ketij akti te bése.
Fuqizimi i Kanunit edhe sot ne shek. 21, madje mu ne shtresat e larta (elitare) shoqerore, intelektuale e 
shteterore, e madje mu nga kreu i shtetit, nese asgje tjeter, atehere me se paku jep nje mesazh te lig te situates 
se pergjithshme shoqerore, -se ne ç’gjendje ndodhet shoqeria, shteti, inteligjenca, institucionet shteterore (dhe 
besimi qytetar ne to), etj etj.                                                                                                                                
Perveç 
mesazh i lig, edhe me teper se kaq, kjo eshte nje goditje direkte dhe shume e rende per vet judikaturen 
kosovare, me çka drejtperdrejt deshmohet niveli i besimit ne te. Me tutje, kjo tregon edhe (tjetren) se tek 
shqiptaret akoma mbreterojne rregullat e vjetra kanunore -me fort se sa vet sistemi juridik shteteror -ligjet e 
shtetit.                                                                                                                                                                     
 Kur shohim rastin e sipertheksuar te Presidentit, atehere nuk eshte per t’ju çuditur rastit te meposhtem qe kishte ndodhur para pak vitesh jashte Kosoves, ne Kroaci. Nje shqiptar atje kishte bere “njelloj tregetie” me disa veta, duke u
premtuar atyre se do t’u shes shtepine e tij. Bleresit e shumte te nje shtepie te vetme ishin ngaterruar per te 
drejten e perparesise se cilit i takonte shtepia dhe pas “pleqnive” te ndryshme rasti kishte perfunduar ne duart e 
gjykatave kroate. Gjykata pas shqyrtimeve te njepasnheshme, me deshmitare te shumte dhe pas degjimit (e 
grumbullimit) te provave, bie vendimin e vet, ne te cilin pos tjerash (qesharakisht) thirret edhe ne pleqnaret e 
bêse, si zakon qe te shqiptaret eshte i vetmi dhe ne fuqi. Kete (marifet) gjykates ja kishin “mesuar” deshmitaret-pleqnaret, gjeja se “na shqiptaret qeshtu i kryjme punet”. Pune shqiptaresh, pra !  . Po, po tamam ashtu. Kjo poashtu shihet edhe ne nje rast tjeter, kur njeri nga “kreret” e shqiptareve te nje qyteti kroat (“intelektual” e fillorist i diplomuar, -sic e quajten), ne gazeten lokale,  me plot gojen deklaron:  “nuk eshte  ofenduese  t’i thuhet shqiptarit šiptar”. Sa poshte ka ra katuni (gjithandej nder shqiptare) do te ofshanin te perndriturit tane, te djeshem e te sotem?!