[responsive-menu menu="logged-in-menu"]

Pamje të frikshme që tregojnë sesi të folurit mund ta përhapë Covid-19Botapress 24 Shkurt – Floktarët, estetistët dhe profesionistët mjekësorë që janë të infektuar me COVID-19 mund të përhapin virusin tek pacientët dhe klientët e tyre vetëm duke biseduar, sipas një studimi.

Pamjet tregojnë se si grimcat e dala nga goja e një personi ndërsa flasin mund të vërtiten dhe të përhapen në afërsinë e njerëzve të tjerë, edhe kur mbajnë maskë.

Studimet e mëparshme kanë zbuluar se me nxjerrjen e shpejtë të pikave dhe aerosoleve, të tilla si ato nga teshtitja ose kollitja, rrisin në mënyrë dramatike rrezikun e përhapjes së virusit. Por studimi i ri mbështet teorinë se të folurit siguron forcë të mjaftueshme që grimcat e nxjerra të jenë një rrezik infeksioni, shkruan Daily Mail.

Studiuesit japonezë nga Universiteti Aoyama Gakuin në Tokio përdorën tym dhe dritë laser për të ndjekur frymëmarrjen e larguar. Ata rikrijuan skenarë kur një person mbështetet mbi një person tjetër, të tilla si kur lan flokët ose kryen një ekzaminim dentar.

Një vullnetar u përkul mbi një person tjetër dhe nxori frymën pasi mori frymë në tym nga një cigare elektronike e adaptuar e cila prodhonte tym artificial të përbërë nga pika me diametër rreth një të dhjetës së mikrometrit, e ngjashme me madhësinë e një grimce virusi.

Kimikatet në përzierjen e tymit – një përzierje e glicerinës dhe propilen glikolit – krijojnë një re e cila shpërndan dritën kur ndriçohet me një lazer. Kjo lejon vizualizimin e modeleve të rrjedhës së ajrit.

Në studimin, botuar në Physics of Fluids, pjesëmarrësi mbante një maskë ose ishte pa maskë ndërsa qëndronte, ulur, me fytyrë poshtë ose të shtrirë me fytyrë lart. Ata u udhëzuan që të shqiptonin vazhdimisht një përshëndetje tipike japoneze në një mjedis biznesi pasi thithnin avujt.

Studimi u zhvillua në një sallon flokësh në Kolegjin e Estetikës Yamano në Tokio dhe qëndrimet e studiuara u zgjodhën posaçërisht për të simuluar rolet e shërbimit të klientit.

“Një sasi e konsiderueshme e një kontakti të ngjashëm ballë për ballë do të ndodhte jo vetëm në fushën e bukurisë por edhe në kujdesin afatgjatë dhe mjekësor”, tha autori kryesor Keiko Ishii.

Studimi zbuloi se ajri i nxjerrë nga një person i cili nuk ka veshur maskë lëviz poshtë për shkak të gravitetit dhe do të binte mbi një pacient ose klient.

Hetuesit gjithashtu zbuluan se mburojat e fytyrës mund të parandalojnë çdo aerosol që rrjedh rreth maskës së teknikut nga udhëtimi te klienti.

“Mburoja e fytyrës nxiti rritjen e nxjerrjes së frymëmarrjes. Prandaj, është më e efektshme të kesh maskë dhe mburojë fytyre kur ofron shërbime për klientët”, tha Ishii.