[responsive-menu menu="logged-in-menu"]

Nëndega e LDK-së për NRW-Gjermani mbajti Akademi Përkujtimore për Presidentin RugovaRrëfimi për Lisin e mbjellë nga President Rugova, emocionoi të pranishmit 
Me intonimin e hymneve kombëtar ,shtetëror dhe të Daradanisë  këtë  Akademi e hapi z. Enver Musa Nënkryetar i Nëndeges .Pas një minut heshtje pënderimin e jetes dhe vepres së Dr. Rugoves, pëPresidentin historik foli z Jakup Gërguri-Kryetar i Nëndeges.. Në emer të Nëndeges ai falenderoi të  pranishmit pëpjesëmarrrje në këtë Akademi. 
 
 
 
 
Z. Gërguri kësajë  here me ndryshim nga herat e kalueme ,në vend te Biografisë pëPresidentin vendosi që të shfaqë përmes projektorit  një reporatazh 30 minutësh pëPresident Rugoven.Kjo nga të  pranishmit u mirëprit shumë mirë ngase shpalosi kujtime, dhe u porcoll me interesim, dhe u  përjetuan  emocionalisht qastet e ndryshme nga peripecitë  e Dr. Rugoves gjatë periudhave të  vështira.Emocione ngriti sidomes rrëfimi pëLisin e mbjellë nga vetë Dr.Rugova dhe murin në truallin tijë në fshatin e lindjes. Me  një fjalë rasti u paraqit  Prof .Anton Kolaj-bashkëpunëtor i afërm i Dr.Rugoves,i cili përveq tjerash tha; 
Sot jemi tubuar për ta kujtuar dhe nderuar Presidentin Historik Dr. Ibrahim Rugova ne 11 vjetorin e shkuarjes se tij në amshim 
Sot kujtojmë: – një burr të madh  përmasa kombtare e botërore 
– E kujtojmë se kemi dhimbje për Te;
– E kujtojmë se ishim bashkudhëtarë e bashkëpunëtor  tij
 E kujtojmë se është gjaku ynë;
– E kujtojmë se rruga dhe filozofija e tij ishte dhe duhët te mbetët rruga e kombit tonë;
– E kujtojmë se emri i tij është i lidhur  bërjën e Kosovës shtet te pavarur dhe demokratik;
– E kujtojmë se, bota përmes tijshqiptarët e Kosovës i rinjohi si komb liridashëste zellshëm dhe punëtore;
-E kujtojmë se ai, prap na i ribëri miq ata te cilët kombit tonë ne ditë te vështira i dualën zot;
-E kujtojmë se ishte i urtë dhe i respektonte edhe ata qe ishin kundër tij;
-E kujtojmë se na la një trashëgemi te madhe kulturorekombtare e shtetformuse;
-E kujtojmë se sot Dardanija e tij ka shumë nevojë për emrin dhe filozofinë e tij;
kujtojmë se Kosova jonë ka nevojë te madhe për miqët e Ibrahim Rugovës;-E kujtojmë sepse kush harronështë i gjykuar ta përseritë historinë ne tragjikën e saj. 
Respekt emrit dhe veprës të Ibrahim Rugovës 
Fjala e profesor Antonit u duartrokit nga të pranishmit ,dhe ai mëpastaj lexoi edhe një poezi  të pregatitur për këtë Akademi: 
 
 
 
Arenë urtësije 
Ibrahim Rugovës 
 Ty kundërshtarët donin te mateshin ne arenëhynë luftë donin  vellaun   
shanin  linçonintë mallkonin shokët t`i vranë me plumb dhe fjalë se rrugën e ligësisë 
nxan ua patët e Tiburri i Dardanisë e i Shqiptarisë Prijsi i lirisë i shtetsisë i miqësisë 
qetë  shallin e kuq gjak lirije si gjithmonë  urtësi  dashuri shqip apeloje: “Zot 
bekoje Kosovën,Zot shqiptartë bekoj  Amen. 
 
Pastaj me nga një fjalë rasti u paraqiten para të pranishmëve edhe Bahtir Kastrati që 
falenderoi organizatorin ne emer te Kryesisë së Deges së Beneluksit-kryetar i së ciles 
është. Sofije Dumnica mësuese në pension dhe Aktiviste shumë vjeqare në këtë Nëndegë;për  
Pavarsinë e Kosoves e kemi dashur të gjallë President Rugoven,por megjithate ai është 
në zemrat tona , theksoi zonja Sofije. 
Isë Shabani përgëzoi organizatorin ,dhe theksoi se kemi dhembje por edhe krenari për 
President Rugoven. 
 Qazim Bajgoraliu –ish Kryetar Deges s LDKsë pëGjermanidhe veprimtar i 
devotshënga kjo Nëndegë;jeta dhe vepra e President Rugoves janë pasuri kombetare 
Kosoves,theksoi ndër të tjera,z. Bajgoraliu duke i përshëndetur dhe falënderuar të 
pranishmit. 
Në fund z. Enver Musa,Nënkryetar i Nëndeges lexoi edhe Telegremet pershëndetese 
për këtë Akademi të dërguara nga z. Haki Latifi-Kryeatar i Deges se LDK-së për 
Zvicer,z.Zymer Rrahmani-Kryetar i Deges së AAK-së për Gjermani,z.Fetah Rudit nga 
Kosova si dhe nga zonja Mejreme Azemi nga Brukseli. 
Përveq nga pjesë të ndryshme të Gjermanisë në këtë Akademi muaren pjesë edhe një 
delegacion nga Dega e LDK-së në Bruksel ,me të cilën Nëndega jonë ka bashkëpunim të 
kahmotshëm. 
24.01.2017  Nëndega e LDK-së NRW-GjermaniKomisioni për Informim