Mushkonjat janë krijesa më vdekjeprurëse në botë! U zbulua se cilët njerëz kafshojnë më shumë

Vetëm në vitin 2020 kanë ndodhur 627 mijë vdekje nga sëmundjet e përhapura nga mushkonjat. Një studim nga Raúl Rivas González, Profesor i Mikrobiologjisë në Universitetin e Salamankës, shpjegon pse mushkonjat pickojnë njerëzit.

LEXO EDHE KETE

Pulmologu kosovar: Ata që infektohen me COVID-19, i kanë 5 ditë izolim të detyrueshëm

Mushkonjat dhe sëmundjet që ato përhapin kanë vrarë më shumë njerëz se të gjitha luftërat në histori së bashku. Pra, pse mushkonjat pickojnë disa njerëz më shumë dhe si janë kaq efektive në përhapjen e sëmundjeve?

725 mijë jetë u morën në vitin 2018

Në fakt, sipas statistikave, mushkonja është deri tani krijesa më vdekjeprurëse në tokë për njerëzit. Ajo shkaktoi rreth 725 mijë vdekje vetëm në vitin 2018.  Kjo u pasua nga sulmet nga gjarpërinjtë, qentë, kërmijtë helmues, krokodilët, hipopotamët, elefantët, luanët, ujqërit dhe peshkaqenët.

Për shkak të kësaj situate alarmante, Organizata Botërore e Shëndetësisë miratoi në vitin 2017 udhëzuesin “Përgjigja e Kontrollit Global të Vektorit (GVCR) 2017–2030” për të udhëhequr vendet për të kontrolluar sëmundjet e transmetuara nga vektorët e mushkonjave.

Ka disa shenja fizike dhe kimike që i bëjnë mushkonjat më të tërhequra nga disa njerëz. Këto përfshijnë nxehtësinë, avujt e ujit, lagështinë, shkaqet vizuale dhe më e rëndësishmja, aromat që dalin nga lëkura. Edhe pse ende nuk është kuptuar plotësisht se cilat shije i tërheqin më shumë mushkonjat, molekulat si indol, nonanol, oktenol dhe acid laktik spikasin në shumë studime.

Një ekip kërkimor i udhëhequr nga Matthew DeGennaro i Universitetit Ndërkombëtar të Floridës në SHBA, zbuloi se ekziston një receptor unik i nuhatjes i njohur si IR8a, i cili lejon mushkonjat, të cilat bartin shumë sëmundje, të zbulojnë acidin laktik.

Kur shkencëtarët ndryshuan receptorin IR8a në antenat e insekteve, ata zbuluan se mushkonjat nuk ishin në gjendje të zbulonin acidin laktik dhe aromat e tjera acidike të lëshuara nga njerëzit./Botapress.info/

ngjashme