[responsive-menu menu="logged-in-menu"]

Ministria e Mjedisit…paralajmëron: Mos digjni goma për 1 Maj… 

 

Ministria e Mjedisit dhe Planifikimit Hapësinor në bashkëpunim me Policinë e Kosovës,

paralajmërojnë ndëshkime për të gjithë ata që ndezin goma, një dukuri kjo mjaft e

shprehur në Ditën Ndërkombëtare të Punëtorëve – 1 Maj, gjegjesisht ndezja bëhet me 30

Prill në mbrëmje.

Ligji për mbrojtjen e ajrit gjegjesisht Udhëzimi Administrativ për ndëshkime me gjoba

mandatore ndalon rreptësisht djegien e gomave. Me ligj dënohet çdo person që kryen

një veprim të tillë.

Ndezja e gomave në mjedis të hapur liron dyoksinën dhe materie tjera të rrezikshme.

Dyoksina dhe oksidet e tjera që lirohen nga djegia e gomave dhe materieve tjera

shkaktojnë probleme serioze shëndetësore, si dëmtimin e organeve të frymëmarrjes,

kancerin e mushkërive, dëmton lëkurën duke shkaktuar edhe shumë probleme të tjera

shëndetësore.

Ndezja e zjarreve të tilla, veçanërisht gjatë ditës së nesërme, bart me vete pasoja të

mëdha për mjedisin. Vazhdimi i një praktike të tillë, është e pakuptimtë dhe e dëmshme

për Republikën e Kosovës dhe imazhin e saj.

Janë shpeshtuar rastet kur nga pakujdesia, nga këto zjarre kanë pësuar fëmijë, ose janë

djegur sipërfaqe të tëra me pyje.

Ndezja e zjarreve pa kontroll ka vënë në rrezik jetën dhe shëndetin e njeriut, pasurinë

private dhe shoqërore, si dhe ka degraduar mjedisin tonë edhe ashtu në gjendje jo të

mirë.

Ministria e Mjedisit bënë me dije se gjatë ditës së sotme janë angazhuar inspektorët e

saj, si dhe Policia e Kosovës dhe tërheq vërejtjen se kushdo që zihet, ose dëshmohet se

ka ndezur zjarre do të dënohet sipas ligjeve ne fuqi.