[responsive-menu menu="logged-in-menu"]

Mbi 36 mijë euro për 11 biznese të Inkubatorit të ICK-së Njëmbëdhjetë biznese startup kanë avancuar në rrugën afariste me ndihmën e një granti të ndarë 

nga Innovation Centre Kosovo (ICK). Shuma e përgjithshme prej 36 mijë euro është bashkfinancuar 

nga Agjencia suedeze SIDA nëpërmes Ambasadës Suedeze në Prishtinë. Bizneset përfituese sot 

janë në një pozitë tjetër brenda tregut. Kanë rritur stafin dhe janë zgjeruar me hapësirat punuese.

Bizneseve startup, ardhja e një granti u ndryshon punën. Ato kanë më shumë liri dhe mund të

planifikojnë më lehtë. E gjitha kjo pasi mundësia nuk është e përhershme. Paratë e grantit, ekipet

kanë munduar t’i përdorin për zhvillimin e testimin e produkteve, për paga, në mbrojtje të të

drejtave të pronësisë intelektuale, pajisje, softuer apo edhe në pjesëmarrjen e ekipit në ngjarje të

rëndësishme të biznesit jashtë vendit.

Për të arritur deri te marrja e grantit, ekipet është dashur të jenë pjesë e Inkubatorit të ICK-së.

Formon, Kokrra dhe jCoders janë tre ndër njëmbëdhjetë bizneset startup që granti u ka mundësuar

të zgjerojnë kapacitetet.

Rron Cena bashkë me shokët e tij Arianitin, Drini dhe punëtorët tjerë të biznesit kanë krijuar

printerin 3D. Ata kanë përfituar shumë nga Inkubatori i ICK-së.

“Në njëfarë forme po të mos ishte ICK-ja, nuk do të ishim as ne. Na ka ndihmuar granti, por edhe

stafi i ICK-së. Kemi përfituar nga vizitat që na kanë organizuar, por edhe nga kontaktet që na i kanë

ofruar”, ka treguar Cena.

Ata kanë përfituar edhe një gjë tjetër nga ICK. Një garazh që nuk përdorej në bodrumin e ICK-së

është shndërruar në mini-fabrikën e tyre. Prej aty del produkti i vetëm harduerik në rajon. Printeri

3D, me çmimin më të lirë dhe me lehtësinë më të madhe të përdorimit. Mjafton të klikosh ‘print’

dhe përfundon gjithçka.

Avazin e njëjtë të suksesit e ndjekin edhe jCoders. Arta Shehu tregon se akademia e tyre kur ishte

themeluar ka pasur 14 nxënës, kurse tash numëron 500 nxënës. ICK-ja për ta ka qenë sikur “vëlla i

madh” në ndihmë për hapat a parë. Për inkubatorin e Innovation Center Kosovo kishin dëgjuar në

media, por një ekip paraprak u kishte propozuar të aplikonin aty.

“ICK na ka ndihmuar në hapat e parë duke ofruar zyrat dhe mentorimin për jCoders. Granti na ka

ndihmuar tej mase për të parë më larg dhe për t’i realizuar ato që kemi ideuar. Ne edhe sot i

rekomandojmë shokëve e shoqeve të aplikojnë në ICK”, ka thënë Shehu. Nga 2  themeluese, me sa

kishte filluar punën jCoders, sot numëron 12 punëtorë.

Granti i pranuar nga ICK-ja, ka bërë që biznesi“Kokrra” të rritet dhe të pavarësohet.

“Granti na ka ardhur në momentin më të vështirë. Me ato para kemi siguruar zyrë, kamerë 360° dhe

kemi mbuluar pagën e një kolegu të ri për tri muaj, pra na kanë ndihmuar tej mase”, ka treguar Leart

Zogiani.

Ata sot numërojnë gjashtë punëtorë. Klientët e tyre janë në Kosovë por edhe jashtë vendit. Puna e

 

 

tyre me theks në dizajnë, brendim, punim të animacioneve dhe grafikëve 2D e 3D, ka bërë që të

prezantohet rrjete, ekspozita, libra e festivale.

Grantet u ndanë gjatë një ceremonie të organizuar në kuadër të Startup Europe Week, program i

Komisionit Europian dhe Startup Europe, i cili në Kosovë bashkë-organizohet nga Innovation Centre

Kosovo (ICK).

Innovation Center Kosovo do të vazhdojë edhe këtë vit ndihmën për bizneset startup, teksa brenda

këtyre pesë vjetëve të punës ka ndihmuar mbi 100 biznese.