[responsive-menu menu="logged-in-menu"]

Komuna e Gjilanit i jep edhe një mundësi partnerit austriak në “Ecohigjienë”, por kërkon prej tij përmbushjen e obligimeveMe kërkesën e subjekteve politike, Kuvendi Komunal i Gjilanit, ka 
diskutuar  enjten gjerësisht për gjendjen  kompaninë “Ecohigjiena”, e cila prej vitit 2012 
funksionin  partneritet publiko-privat, por ku kohëve  fundit ka pasur greva  punëtorëve, 
 cilat kanë reflektuar  kryerjen e shërbimeve ndaj qytetarëve. Partnerët fajësojnë 
njëri-tjetrin për mos përmbushje  obligimeve. Ata mbajtën qëndrimet  e tyre edhe  këtë 
seancë, transmeton Botapress.info
Pas një debati  gjerë, ku u dhanë edhe propozime  ndryshme për  tejkaluar situatën   
cilën ka rënë kompania, siç ishte formimi i një komisioni nga  gjitha subjektet politike, i cili do 
 quhej komision lehtësues (Sahit Abazi –PDK) ose komision hetimor (Fehmi Sylejmani  LVV), 
dhe  tjera, Kuvendi Komunal miratoi propozimin e shumicës, ku kërkohet zgjedhja e n 
ushtruesi  detyrës  drejtorit ekzekutiv, kthimi  punë i  gjithë punëtorëve të larguar si 
dhe njëkohësisht vazhdimi i bisedimeve mes partnerëve, deri  gjetjen e një zgjidhje  
pranueshme. 
Duke i ditur raportet  këtë kompani, kryesuesja e Kuvendit, Valentina Bunjaku-Rexhepi,   
hapje  seancës kërkoi nga këshilltarët   jenë  arsyeshëm  debat dhe  fund  dalin 
me një propozim  përbashkët  për tejkalimin e gjendjes.  
Agim Zuzaku, drejtor për Zhvillim Ekonomik, ka thënë se partneri privat nuk e ka respektuar 
kontratën sa i përket investimeve dhe mbajtjes  punëtorëve  punë, sikurse nuk i ka 
respektuar as tri pikat e marrëveshjes me Komunën,  ishin arritur ndërmjet partnerëve,  
fund  vitit  kaluar, gjatë grevës  punëtorëve.  
Pos  nuk i ka përmbushur obligimet për 1.5 milionë euro investime, sipas kontratës, partneri 
privat e ka shkelur edhe ligjin e punës kur ka vendosur  mos ua vazhdojë kontratat 17 
punëtorëve, me arsyetim se nuk ka nevojë, ndërsa nuk e ka pasur këtë  drejtë, ka thënë ai.  
Përkundër kësaj, Zuzaku ka thënë se Komuna e Gjilanit, edhe  tutje e favorizon gjetjen e një 
zgjidhje miqësore për problemin, sepse nuk është e interesuar për shkëputjen e kontratës, por 
insiston  respektimin e saj edhe nga partneri privat. 
 
Xhelil Jetishi, kryesues i Komisionit  Aksionarëve, ka thënë se realisht, legjitimiteti i këtij 
partneri ka përfunduar  vitin 2014, deri kur është dashur t`i kryej investimet sipas kontratës, 
ndërkaq nuk e ka bërë këtë. 
Ndryshe e ka paraqitur problemin përfaqësuesi i kompanisë austriake, Gerhard Dumer, kryetar i 
Bordit  Drejtorëve, duke nënvizuar si sukses  pakontestueshëm  tyre rritjen e  hyrave 
nga viti  vit,  një periudhë kur kanë pasur probleme  bashkëpunimit me partnerët 
komunalë, janë përballur me borxhet e vjetra si dhe nevojën për riorganizimin e kompanisë. 
Ai, po ashtu mohoi  jetë zvogëluar numri i punëtorëve  kompani, duke thënë se nëse dikush 
është larguar për arsye  ndryshme, ai vend është plotësuar me persona  tjerë. Sipas tij, 
problemet kryesore kanë ndodhur vitin e kaluar kur ndodhën grevat e punëtorëve dhe zaptimi i 
kompanisë. Grevat i cilësoi  paligjshme.   
Dumer pranoi se nuk janë realizuar investimet e planifikuara prej 1.5 milionë euro, por tha se as 
partneri publik nuk i ka përmbushur obligimet e veta. Nuk e fshehu dëshirën për  vazhduar 
partneritetin, por nuk e përjashtoi as mundësinë për t`u ndarë, nëse nuk gjendet një rrugë e 
përbashkët. 
Shefat e grupimeve politike  Kuvend, kryesisht janë angazhuar për gjetjen e një zgjidhje mes 
partnerëve dhe vazhdimin e marrëveshjes.  
Avdyl Aliu (LDK) ka thënë se duhet gjetur një zgjidhje miqësore për  vazhduar partneritetin, 
por duke kërkuar nga partneri privat  t`i përmbushë obligimet sipas kontratës.  
Sahit Abazi (PDK) ka thënë se palët po fajësojnë njëra-tjetrën, ndërsa problemi është  ne nuk 
e dimë se kush i ka nisur hilet i pari. Gjendja e tashme flet për një mosbesim mes partnerëve, 
por fatkeqësia  e madhe këtu është viktimizimi i punëtorëve, ka thënë Abazi. 
Selami Xhemajli (AAK) tha se grupimi i tyre politik rekomandon vazhdimin e partneritetit deri  
afatin e përcaktuar sipas kontratës, duke iu qasur miqësisht zgjidhjes  situatës  krijuar, por e 
ka quajtur  papranueshëm arsyetimin e partnerit privat për largimin e 16 punëtorëve 
përnjëherë.                         
Nevzad Isufi (VV) ka thënë se ai sheh hile   dyja anët sa i përket kontratës. Ajo  është 
kryesorja dhe për çka ne duhet  brengosemi ne, është se qytetarët po mbesin pa shërbime, 
për  cilat paguajnë fatura, sikurse  i përkrahim edhe kërkesat reale  punëtorëve, por jo 
edhe ndarjet mes tyre, për dhe kundër menaxhmentit, ka thënë ai. 
Edhe Ismet Hajdini (G/4) ka folur  favor  gjetjes  një zgjidhje  pranueshme  problemit 
 kompaninë “Ecohigjiena”, pa i dëmtuar interesat e qytetarëve, për çka i ka inkurajuar palët 
  ulen dhe  bisedojnë mes vete.  
Isa Agushi (LDK) ka thënë se ekzistojnë fakte   “Ecohigjienë” janë bërë keqpërdorime, 
prandaj drejtuesit e kompanisë janë  gjyq. As unë nuk jam për ndërprerje  partneritetit, por 
ky partneritet nuk mund  vazhdohet  kështu, ka thënë ai. 
 
Ibish Ibishi (AAK) ka theksuar se e keqja  e madhe është se partneri privat nuk po merr aspak 
përgjegjësi për gjendjen e krijuar dhe as nuk ofron zgjidhje. Sipas tij, partneri privat e ka 
tradhtuar partnerin publik, meqë nuk ka realizuar obligimet  i ka marrë sipas marrëveshjes. 
Fehmi Sylejmani (VV) ka ngritur shumë pikëpyetje për këtë  po ndodh me këtë marrëveshje  
partneriteti, duke nënvizuar faktin se “Ecohigjiena” nuk është një problem  mund  mbyllet 
 kazanin e mbeturinave.  
Bujar Nevzati (PDK) ka thënë se nuk po shihet vullnet për  zgjidhur problemin, duke 
konstatuar se këtu ka hile ka nga  gjitha palët. Ai është angazhuar për vazhdim  partneritetit, 
por edhe ka kërkuar respektim  kontratës nga kompania austriake.     
Sipas Jakup Bajramit (LDK), për  zgjidhur këtë problem, nuk është i nevojshëm ndonjë 
komision i veçantë, por palët duhet  kthehen  fillim, për  shqyrtuar kontratën dhe për  
analizuar realizimin e saj.  
Këtij debati për gjendjen  kompaninë “Ecohigjiena” i kanë kontribuar edhe këshilltarët 
Sejdullah Kadriu, i cili ka thënë se dikush duhet  jap llogari nëse qytetarët kanë ngelur pa 
shërbime, Nevzad Rushiti, i cili ka kërkuar  zgjidhja e problemit  “Ecohigjiena” t`i lihet 
kryetarit  Komunës, drejtori i Shërbimeve Publike, Naser Korça, i cili ka shprehur mospajtime 
me atë  deklaroi Dumer për tregun e gjelbër, ndarjen e mbeturinave dhe pagesën për 
mirëmbajtjen e hapësirave publike, pastaj Hamdi Sejdiu nga Këshilli i Punëtorëve, i cili tha se 
menaxhmenti nuk e ka respektuar ligjin bazik  punës, as vendimet e gjykatave, Muhadin 
Haziri, anëtar i Komisionit  Aksionarëve, i cili i ka hedhur poshtë shumicën e atyre  tha 
Gerhard Dumer dhe  tjerë.  /Botapress.info