[responsive-menu menu="logged-in-menu"]

Ilir Vata:Protesta atidrejtësi, fisheku në pajëNga Ilir Vata 
 kohën kur procesi i vetingut dhe institucionet e drejtësisë po lindin pas ndryshimeve  mëdha 
kushtetuese  miratuar me 140 votatashmë pishmanllëku ka bërë punën e vetë, e bashkë me 
frikën se largohen nga politika dhe humbin pasuritë e paligjshme  vënë me korrupsionkanë një 
plan “B” për  penguar drejtësinë me protesta. 
Sekenari i parë për  itimiduar diplomacinë perendimore, SHBA-BE me metoda  vjetra  
diktaturës dhe sigurimit  shtetitdështoitanimë dhe procesi i reformës  drejtësi është një 
synim kryesorë i ndërkombëtarëve dhe i mazhorancësbashkë me padurimin e shqiptarëve për  
bërë drejtësi, duke korrnizuar kështu një barrjerë  pakalueshme nga planëprishësit e reformës 
 drejtësi. 
Por gjithmonë ka një mundësi për  bërë punën e djallit dhe  këto punorë janë bashkuar  
gjithë ata  janë  korruptuarpolitikanë  rëndësishëm  vend, gjyqtarëprokurorë
biznesmen  kanë përfituar nga paligjshmëriamadje edhe njërëz  krimit  aktivitetin e tyre 
 paligjshëm e kanë  lidhur me biznesin dhe segmente  politikësdhe tashmë kanë një plan. 
Po cili është plani “B”!? 
Pas rritjes  tensionit politik dhe institucionallëshimi i disa zërave për  bërë zhurmë dhe 
shpërdarë ilaritetmadje dhe ulërima e disa mediave për ndryshime  mëdhaopozita me  
drejtën e saj, ka një planë për protesta me objeksininzgjedhje  lira dhe  ndershme?. 
 fillim do  bëhet presion  mazhoranca  lëshojë pe për ndryshimet  Kodin Zgjedhor 
 fakt është pikërisht ajo vetë  nuk lëshon  asnjë çast parimet e saj nihiliste për  patur një 
kod elektoral   favorizojë partitë e mëdha me shpresën se e nesërmja do jetë e sajpor 
preteksti është i motivuarzgjedhje  lira dhe parimisht qëndron. 
Opozita i sheh zgjedhjet e 18 qershorit si makth sepse nuk është  gjendje  hyjë  garë për 
faktin se mbartën problemeve  mëdha  akumuluara ndër vite dhe krijuar rishtazi dhe tashmë i 
është shtuar dhe mosbesimi qytetarmadje dhe i mbështetësve  zellshëm  saj dhe  këto 
kushtehumbja është e garantuar  do  thotë dhe shumë vite  opozitëpadurim i madh  
gjithë atë babëzi  kanë. 
Mbështetësit kërkojnë pushtetin dhe rrisin presionindërsa opozita dhe krerët e sajju kërkojnë 
atyre mbështetjen me protesta dhe  këtë insisiativë janë politikanë pa dallim ngjyrepushtarë 
dhe zyrtarë  korruptuardhe  gjithë bashkë për  sjellë kaus  vend   bëjnë  mundur 
pengimin e reformës  drejtësipra  shpëtojnë prej saj. 
 
Skenari i protestës 
Protesta nis me 18 shkurtpër shumë nga ata  kërkojnë  përputhin data historike e lidhin 
aksionin final me 20 shkurtdita e rrëzimit   shtorës  diktatoritapo siç njihet zyrtarisht si 
dita e kujtesës dhe me këtë rast sinifikojnë diktaturën duke hedhur vija paralele pavarësishtë 
kohës do finalizojnë protestën e madhepra sulmin institucional. 
Skenari është i lexueshëmpak opozita dhe ca nga zyrtarët e korruptuar  sjellim traziraanarki 
deri  destabilizim  venditvetëm dhe për një asye për ti shpëtuar drejtësisë disa  korruptuar
madje   pasurit  Shqipri dhe  gjerë?! 
  vërtetë  korruptuarit janë   drejtën e tyre  përdorin çdo mjet për ti shpëtuar burgut
por  një botë moderrne zgjidhja  e mirë është  gjenë nga një avokat sepse drejtësisë nuk i 
shpëtojnë dot, se mbase me perpjekjen për ti shpëtuar ligjit mund ta shkelin sërish atëmegjithatë 
është mundësia e tyre e fundit pra një farë vetësakrifikimi politik. 
Dikur   drejtën zakonore shqiptare dhe  kanunet e veriutfisheku  pajë ishte një mjet  
garantonte palët  një mardhënje familjarekur lidheshin dy  rinjë me mblesëripala e vajzës i 
jepte si garanci mikutfishekunbashkë me pajën e nuses  nese ajo shkelte tre parimet e 
mëdhadhëndërri kish  drejtë ta vriste me fishekun e familjes. 
 fakt fisheku  pajë shërbente  shumë si presion psikologjik te grate, dhe ndonse ishte një 
veprim primitiv ai ishte një garanci për vazhdimin e miqësisë dhe  jetës bashkëshortoreishte 
një veprim parandalues i tradhëtisë bashortorepor dhe një garanci  shumë mes palëve. 
Fisheku  pajë i opozitës është  fakt e vetmja mundësi për  shpëtuar nga drejtësiadhe jo 
vetëm opozita por dhe mazhoranca  segmente  saj ka nga ata  janë paqur me praktikën e 
vjetër  garancisë finale “o sot o kurrë” dhe opozita nuk është vetëm  protestapor bashkë me 
 gjithë mëkatarët e shqiptarëve. 
Si gjithmonë viktima  kësaj proteste janë demonstruesitqytetarët tanë  ndonse do  marrin 
para borxhe për  ardhur  protestëndonse nuk kanë bukë për fëmijtë apo kanë një bela me 
halleduhet  vijnë  shpëtojnë dhe njëherë hajdutët nga ligji  kenë edhe një herë ti 
vjedhin si  parë. 
Por fisheku  pajë mudet  jetë dhe moment final i sakrificës  politikës  vjetër për ti dhën 
fund një herë e mirë kësaj gjendje politikepikërisht asaj politike  ka zhytur duart deri  brryl 
  mirat qytetare asja politike  lidhur me  shkuarën  shpesh herë i ka sjellë drama 
shqiptarëvemadje i ka çuar  tragjedi duke degjeneruar deri  anarki totale sa sot pasojat e  
vrarëve  përgjakje e qytetarëve për pushtet janë  gjalla. 
Nga drama shekullore e shqiptarëve vjenë fisheku  pajë edhe sot  kohë moderrne sepse 
 
politika e vjetër ka zgjedhur dramën e shqiptarëve për  pasuruar vetënsunduar shqiptarët me 
metodat   këqija  mundshmemadje duke i përdorur shqiptarët si lapanjosëe mercenarë. 
 gjithë e dinë se çfarë ndodhë mas mitingutqytetarët pa bukë e lekë  xhep kthehen  punën 
përditshme ndërsa politikanët shtrihen  darkë  vaskat e florinjtamarrin pushtetin dhe 
harrojnë çdo mundim  qytetarëve dhe kjo tashmë është praktikëpor harrojnë mjeranët 
politikan se shqiptarët janë mençuruar dhe janë  politikan se këta politikanë mediokër dhe e 
dinë mirë se pushteti merret me alternative konkuruese dhe jo me hu dhe metota komunsite..?! 
Gjithsesikësaj radhe opozitarët e kanë një mundësi për ta shfrytëzuarfishekun  pajëose  
ikin nga skena politika si destabilizues ose ti drejtohen drejtësisë dhe  shpjegohen për mëkatet e 
tyre!