[responsive-menu menu="logged-in-menu"]

Dorëzohet Dhurata HoxhaKjo javë është përshkuar me debate të shumta rreth draftit të ndryshimit të Kodit Penal të Kosovës. Ky debat është zhvilluar më shumë rreth dy neneve të këtij drafti, nenit që i referohet Shpifjes ndaj Shtetit dhe Simboleve të Shtetit dhe nenit tjetër, Shpifja ndaj Organeve Kushtetuese.

 

Pas këtyre debateve, lajmi.net merr vesh nga burime të sigurta brenda Ministrisë së Drejtësisë së ministrja, Dhurata Hoxha ka urdhëruar largimin e këtyre dy neve nga drafti për plotësim/ndryshimin e Kodit Penal.“Dy nenet e kontestuara janë përfshirë në draft me qëllim të hapjes së debatit në shoqërinë e kosovare, mirëpo kjo nuk do të thoshte që me automatizëm do të përfshihen në Kodin e ri”, kanë thënë burime të lajmi.net brenda Ministrisë së Drejtësisë.

 

 

Drafti i Kodit Penal do të duhej që brenda dy javësh të merrte kritikat dhe propozime nga shoqëria civile, gazetarët, etj., në mënyrë që të konsumoheshin të gjitha debatet e më pas të rikthehet në MD për t’u plotësuar para shkuarjes në Kuvend.Në draft-nenin 134, pika D “Shpifja ndaj Organeve Kushtetuese” thuhet: 1. Kushdo që publikisht, në një takim, ose nëpërmjet shpërndarjes së materialeve të shkruara shpif ndaj një organi kushtetues, Presidentit, Kuvendit, Qeverisë, Gjykatës Kushtetuese të Republikës së Kosovës ose një prej anëtarëve të tyre në këtë kapacitet në një mënyrë të dëmshme për respektimin e shtetit dhe kështu qëllimisht mbështet përpjekjet kundër vazhdimit të ekzistencës së Republikës se Kosovës ose kundër parimeve të saj kushtetuese, do të dënohet me burgim nga tre (3) muaj deri në pesë (5) vjet.Kurse në draft-nenin 134, pika C “Shpifja ndaj Shtetit dhe Simboleve Shtetërore” thuhet: Kushdo që publikisht, në një takim, ose nëpërmjet shpërndarjes së materialeve të shkruara:1.1. fyen apo me keqdashje shpreh përbuzje ndaj Republikës se Kosovës ose ndaj rendit të saj kushtetues; ose1.2. fyen ngjyrat, flamurin, stemën apo himnin e Republikës se Kosovës dënohet me burgim deri në tre (3) vjet ose me gjobë.

Kushdo që heq, shkatërron, dëmton, e bën të papërdorshme ose palexueshme, ose ndryshon me dashje flamurin e ekspozuar publikisht të Republikës së Kosovës ose një emblemë shtetërore të vendosur nga një autoritet publik i Republikës se Kosovës, dënohet me burgim deri në tre (3) vjet ose me gjobë.Kushdo që me qellim mbështet përpjekjet kundër vazhdimit të ekzistencës së Republikës se Kosovës ose kundër parimeve të saj kushtetuese, dënohet me dënim me burgim deri në pesë (5) vite.Tentativa për kryerjen e veprave penale të përcaktuara në këtë nen është e dënueshme.