[responsive-menu menu="logged-in-menu"]

Albert Ramadani: Sjelljet maqedonase ndaj shqiptarëve nuk janë partiake, por shtetëroreShteti maqedone nga shpallja e pavarësis nuk është kujdes asnjiher  për gjendjen e shqiptarëve dhe nuk ka dalluar shumë, qoftë kur kanë udhëhequr socialdemokratët apo konservatorët, edhe pse partit shqiptare ishin pjes e qeverive nuk kan arritur ti shtyn  gjërat ne dobi, por maqedonet asnjeher nuk kanë qene të gatshëm dhe as qe kane menduar ndonjëher  për rregullimin e pozites shqiptare.Maqedonet nuk llogarisin dhe nuk dëshirojne te mbajnë përgjegjësi ndaj pozites shqiptare ne dikasteret shtetrore  edhe pse me Marrëveshjen e Ohrit,Maqedonet nënshkruan për avansimin e të drejtave shqiptare.por maqedonet si shenjë hakmarrje ndaj shqiptareve nuk është vetum lufta e fundit e 2001,shit ma tepër e  ruajn zilin dhe inatin qe nga shpallja e pavarsis ku shqiptare nuk e mbështet madje shqiparet e quajten pavarësimin e maqedonisë krejtësisht jolegjitim, ku referendumi për pavarësi është bojkotuar nga shqiptarët.

Situata e fundit pas zgjedhjeve të 11 dhjetorit ku partia e Nikolla Gruevskit doli e para me shumic të vogël dhe nuk arriti ta formon qeverin edhe pse shfrytzoj njëzet dite nga dhënja e mandatit nga presidenti Ivanov,ku ky fundit me shumë konfuzitet ja ndau edhe pse maqedonia ende nuk e ka konstituar parlamentin ende pa konsituar grupet punues ne kuvend duke ditur mire se gruevski nuk e ka shumicen dhe tash se fundi tha do shkojm sipas nenit 90,te te kushtetutes se RM, ku sipas këti neni te drejten e formimit te qeveris e ka partia e pare apo shumica parlamentare prej 61 deputeteve.

Por presidenti Ivanov nuk ështëi  gatshm ti jep vendit zgjidhje por sipas hapave mire te koordinuara me partin e Nikolla Gruevskit dhe deklaratat e këtij fundit o ne në qeveri o vendi do të shkonë prap në zgjedhje.Ne kët pik faktori ndërkombtare është duke mbeshtetur partin e dyt liderin e LSDM-së, ku ky fundit pretendohet te jetë ma afër me politiken propërendimore ku perdimi është duke u përpjekur që maqedonia mos të mbetet në udhëkryq maqedonia te anëtarsohet ne NATO, dhe hap bisedimet edhe për anëtarsimin ne BE.

Zgjedhjet e fundit faktorin shqiptar e kanë mobilizuar fort dhe gjithe partit shqipatare nënshkruan një platform ku kan radhitur kërkesat për realizimin e të drejtave shqiptare ne Maqedoni.

Edhe pse u mendua që partia më madhe shqipëtare e BDI-ja, do të shkon ne koalicion me VMRO-n, për njëzet dite nuk është ditur madje edhe ne njezet minutat e fundit te afatit për formim të qeveris ishte e pa qart por krejtsisht ne fund me dirigjim te faktorit ndërkombtar dhe me vendosmeri te disa anëtareve te partis te cilet nuk ishin ne pajtim te shkohet ne kooalicion me liderin e VMRO-s,ishte fundi drames se Nikolla Gruevskit perfundoj te qenit kryeministër .

A,do të ketë maqedonia qeveri propërendimore, A do të mbetet ende nën influencën Ruse.

Vetë, Presidenti Ivanov është pro ruse sbashku me liderin e vet Gruevskin ku ky fundit e mban nën kontroll për interest e veta dhe madje a po mundohet ta binde presindentin Ivanov që ta mandaton edhe njeher qoft vete gruevskin apo njdonji nga partia gruevskit edhe nese ja ndan mandatin prap partis VMRO-s ku gruevski nuk është kryemistër ,pozita dhe fuqia e gruevskit do mbetet e njejt ku ky fundit është lider po ati ose asaj qe do merr drejtim e qeveris po nese Ivanov nuk ja ndan mandatin partis se VMRO-s,Ivanov do jepë dorëheqje me qëllim që ta thelloj krizen madje edhe krizen ndër-etnike.

Sa i përket kërkesave të shqiptarëve qe cilido parti maqedone tam err drejtimin e qeveris nga kërkesat të cilat tash i kane ne platform duhet ti shtohet edhe një kërkes bazike.

Shqiptaret në Maqedoni ,kërkesa kryesore duhet ta parashtrojnë,Regjistimin e popullsis madje regjistrimin e drejte për numrin e shqiptareve ne Maqedoni .