.
×

Vizita e Papa Françeskut në Shqipëri  mesazh  për integrim  të  kombit shqiptar drejt perëndimit! Nga Asllan Dibrani

Vizita e Papa Françeskut në Tiranë, po cilësohet si historike për të gjithë shqiptarët, kudo që janë. Shtypi  botëror   për  vizitën  e sotshme   të Papa Françeskut në Shqipëri, ka ngritur shqetësime në lidhje me sigurinë e tij nga një frikë se do të sulmohet nga  grupe  ekstremiste   te shtit islamik  . Drojën   mediat botërore  e kanë   përqendruar edhe  tek    shqiptaret që ishin pjesëmarrës  në luftën e  Sirisë dhe  të Irakut. Pritjen     në sheshin e “Nënë Terezës”   Papa Francuskun,  po e zbeh kjo aferë e keqe  nga këta mercenar  islamik. Këta  i dhanë hije të keqe kombit si   vegla të huaja   me mashtrime   denigrime dhe plaçkitje    në emër te fesë tradicionale që u trashëguar me dhunë e zjarr nga   terrorizmi osman i asaj kohe. Afera  e burgosjeve   së hoxhallarëve  e ushqyen  opinionin ndërkombëtar me një  njollë  dhe panikë. Klerikët  hoxhallarë predikues  e   keqinterpretuan librin  të shenjtë    Kuranin   nga veprimet  që çdo gjë shqiptare e fshin nga faqja e dheut , duke   i dhënë imazh të keq  Kosovës . -Veprimet e tilla   nga këto mbeturina  aziatike  i dhanë një epitet  në nivel kombëtar  me një fasadë të terrorizmit  duke e larguar nga  Perëndimi.

Në  luftën e fundit të    Kosovës nga dhuna serbe  u dëbuan me   dhunë  mbi 90 për qind e popullatës,perëndimi  ishte ai qe i nxori nga  balta, male ,përronje  dhe shpella  dhe i riatdhesoj !!! Besoj se  nuk ka koment këtu  te bëjmë një  balancim  Perëndim – Lindje  kur dihet se Lindja  na sjell vetëm një kuran  të botuar  para njëmijë vitesh , ndërsa Perëndimi na sjell     shkencë kulture ,art  dhe  një teknologji    në zhvillim  edhe  ne kohën  njëzetekatërorëshe.

Papa Francesku po e viziton  Shqipërinë, po e viziton një komb të vogël, po  bujar dhe  me zemër të madhe . Po e viziton këtë popull pas një  të kaluar të dhimbshme pushtimi (duke filluar me  regjimin  osmane në shekullin e 14-të), dhe represioni komunist qe përjetoj  me shekuj.

Papa Françesku udhëtimin e parë në Evropë po e zhvillon në  Shqipëri   nga e cila  do t’i   ofroj të gjitha komunitetet   fetare që të jenë në shërbim të atdheut,me  bashkëjetesën fetare, per të treguar se të krishterë, myslimanë dhe ortodoksë mund të jetojnë bashkë dhe të qeverisin bashkë.

Vizita  e Papës  aktualisht Shqipërinë po gjënë  si kandidate zyrtare për t’u anëtarësuar në Bashkimin Evropian, nga e cila  kjo vizitë  vetëm sa   e përforcon   qëndrimin e luhatur nga disa  forca antishqiptare duke    dhënë sinjale  drejt     shteteve aziatike, gjë qe do ti  përgatitet  varr Shqipërisë nga  vetë  bandat e veta,andaj  kjo vizite  do ti ndaj shapi nga sheqeri  që shqiptarët nuk kanë dy rrugë,  po vetëm një , (ajo është drejt perëndimit).

Kjo është arsyeja pse Papa Françesku, pas udhëtimit në Korenë e Jugut në gusht, zgjodhi Shqipërinë si destiancion për të bërë udhëtimin ë tij të parë apostolik në një vend evropian. Po kjo vizitë  është edhe  një   obligim moral   i  Evropës që ta përkrah këtë popull   të ndare sot në   gjashtë  shtete  ballkanike  sa me fajin e vet shqiptarëve, po aq edhe me fajin  e Evropës që padrejtësisht  na copëtoj  duke ju dhënë    tokat tona  sllaveve  ardhacak  në trojet iliro-shqiptare.

Kjo  vizitë shënon një moment tjetër të rëndësishëm të raporteve të ngrohta dhe të afërta midis shqiptarëve dhe Vatikanit, midis kombit tonë dhe botës perëndimore, në përgjithësi. Shqiptarët, në këto relacione, i kanë dhënë Evropës dhe qytetërimit perëndimor, heroin kombëtar dhe të Evropës, Gjergj Kastriotin-Skënderbeun, e ndërkohë dijetarë të  mëdhenj gjatë  shekujve qe  Papa i sheh me sytë e vet  të stolisur  në sheshin e “Nënë Terezës”. Ata    u ekzekutuan nga vet dora  e shqiptareve dhe ish pushtuesve  të huaja që sunduan Shqipërinë .

Papa Francis do të nxjerrë në pah para botës emrin e Nënë Terezes  një figure   botërore që në sheshin e saj po mbahet   kjo ceremoni , nga e cila  vërteton se kjo nënë është e  djepit  shqiptar  , nga e cila do të mishëroj me kombin e vet e jo siç pretendojnë    disa forca   ekstremiste  ta hedhin në   prehrin e  popujve  sllav   maqedonas apo  indian etj.

Kjo vizitë ka një rendësi  dhe medalje tjetër  duke ju sjell  mesazhe  se si të bashkëjetohet  edhe në  Lindjen e  Mesme dhe pjesë të tjera të botës, ku të krishterët janë duke u shënjestër nga militantët islamikë me masakrat ma barbare  dhe prerje kokësh .Prandaj edhe frika për ndonjë atentat nuk përjashtohet  nga xhihadistet  dhe militantet islamik qe  guri i tyre te rrokulliset edhe në Shqipërinë  pasardhëse e iliro-pellazgëve qe i dhanë   botes  kulturën dhe dijen .