.
×

Jusuf Buxhovi Kosova 1999-2001 Lugina e Preshevës MaqedoniaAutori i librit Kosova 1999-2001 Lugina e Preshevës Maqedonia Jusuf Buxhovi , këtu janë kapitujt dhe përmbajtja e librit në fjalë:

PËRMBAJTJA

KAPITULLI I

PROLOGU I PROTEKTORATIT NDËRKOMBËTAR NË RELACIONET NATO – BE – RUSI – OKB

SHBA-ja dhe formula e nxjerrjes së Serbisë nga Kosova

Lufta për futjen e NATO-s në Kosovë

Hyrja e trupave ruse në Kosovë – midis provokimit dhe strategjisë?

NATO-ja dhe ndarja e sektorëve ushtarake

Çmilitarizimi i UÇK-së dhe TMK-ja

KAPITULLI II

FILLIMET E VENDOSJES SË PROTEKTORATIT NDËRKOMBËTAR

Vakuumi institucional dhe Qeveria e Përkohshme e Thaçit

Kushneri, formula e sigurisë para së gjithash dhe “partneriteti” me strukturat kriminale dhe paramilitare

Krimi i organizuar dhe dhuna politike

Roli i Serbisë në destabilizimin e vendit si dhe shfaqja e problemit të Veriut

KAPITULLI III

RIMËKËMBJA DHE FILLIMI I NORMALITETIT

Aktivitetet ekonomike dhe rindërtimi

Zgjedhjet e para lokale dhe vendosja e vështirësuar e legjitimitetit demokratik

Korniza Kushtetuese dhe fillimi i organizimit të institucioneve vetëqeverisëse

KAPITULLI IV

KOSOVA DHE LUGINA E PRESHEVËS

UÇPBM-ja dhe lufta për autonomi territoriale dhe politike

KATITULLI V

KOSOVA DHE MAQEDONIA

Maqedonia çështje shqiptare

  1. Argumentet historike: Maqedonia antike – pjesë e etnisë dardane-ilire
  2. Argumentet politike: Vilajeti i Kosovës, me Shkupin, qendër e shqiptarizmit politik

-Ngritja e Maqedonisë në çështje ndërkombëtare në dëm të interesave shqiptare

-Kryengritjet shqiptare 1908-1912 dhe Katërmbëdhjetë Pikshi i Shkupi, që ia hapën rrugën pavarësisë së Shqipërisë

III. Argumenti etnik: vazhdimësia nga antikiteti dhe lufta për rrënimin e saj

-Mbretëria jugosllave,kolonizimi dhe shpërnguljet për në Turqi 1938-1966

-“Xhemjeti” i Shkupit dhe përpjekjet për asimilimin e shqiptarëve nëpërmes religjionit

-Rrënimi i Jugosllavisë së Versajës dhe ribashkimet e përkohshme shqiptare

– Lidhja II e Prizrenit dhe Shteti i Pavarur Shqiptar 1943-1944

-“Lëvizja Nacional Demokratike Shqiptare” (NDSH) e Shkupit dhe opsioni i bashkimit kombëtar

UÇK-ja dhe lufta për paqen e papërfunduar

Tri aspektet e luftës së UÇK-së

-Aspekti ushtarak – lufta për territore

-Aspekti diplomatik – ndërkombëtarizimi i çështjes

-Aspekti politik – nga shteti dy-kombesh te shteti multietnik

PËRFUNDIM

BURIMET DHE LITERATURA

INDEKSI I EMRAVE