.
×

Gratë saudite më në fund lejohen të ngasin makinënNë Arabinë Saudite, femrave më në fund u lejohet të ngasin makinën, pas një ndalimi të vjetër dhjetëvjeçar që ka skaduar të shtunën në mesnatë.

 

Mbretëria konservatore ishte vendi i vetëm i mbetur në botë ku gratë ishin të ndaluara nga ngasja e makinës, një kufizim që rezultoi në disa familje që duhej të merrnin me qira shoferët për të afërmet e tyre. “Dallimi tani është se kur të dua të shkoj diku gjithçka që duhet të bëj është të futem në makinën time. Nuk kam nevojë të pres që shoferi ose burri apo babai im të më dërgojnë më. Tani është shumë më e lehtë për mua, mund të futem në makinën time dhe të bëj gjithçka që duhet të bëj “, shpjegoi Nouf Khamis.

 

Vendimi për heqjen e ndalimit u mor shtatorin e kaluar dhe Arabia Saudite filloi të lëshonte licencat e para për gratë këtë muaj. Mijëra gra pritet të shfrytëzojnë mundësinë për të ndryshuar jetën e tyre.

“Unë jam i lumtur të shoh gratë e vendit tim të ngasin veturën. Kjo është një gjë e mirë dhe shpresoj që njerëzit të pranojnë atë dhe të mund të vlerësojnë gratë duke ngarë”, tha një banor i Riadit, Abdullah al-Autawi. Por edhe pse gratë tani mund të ngasin, ndryshimi erdhi së bashku me një goditje të intensifikuar ndaj aktivistëve që bënin fushatë për të drejtat e grave.