[responsive-menu menu="logged-in-menu"]

Fjala Shqipe nga vargu i poetit jehonë në Suedinë e largëtSokol Demaku – Borås – Suedi
Në organzim të Bibliotekës së qytetit Göteborg të Suedisë në bashkëpunim me Qednren Kulturore Shqiptare ”Migjeni” nga qyteti Borås po i Suedisë në datë 26 janar 2020 u mbajtë ”Dita e poezisë shqipe”, një event sa i madh dhe madhështor në prezentimin e kulturës, traditës, veshjes, letërsisë dhe vargut në shqip. Një publik me kulturë dhe ndjenja për peozinë, qe në pamje të jepte me kuptue se është në shumicë nga vendësit pra suedez, por për të mirën e këtij mmanifestimi sot ishte për lavdat edhe publiku shqiptar i cili në një numer të mirë ishte prezent në eventine organziauar nga QKSH ”Migjeni”. Moderatori i eventit poeti dhe shkrimtari me renome per fëmije dhe të rritur Rizah Sheqiri udhehoqi me mjat pedenteri këtë event. Ishte një film dokumentar që hapi eventiun duke prezentua trevat shqiptare për të pranishmit me të gjitha ato bukurit e natyrës së virgjër shqiptare dhe njeiut punëtor shqiptar si të burrit dhe gruas në punët e perditshme dhe krijimine të mirave për jetën. Veshjet karakteristike shqiptare nga vise të ndryshme të trojeve shqiptare që zgjuan kërsherin e të pranishmëve në event krysisht të atyre suedez dhe kombeve tjera të cilët ishin të pranishëm në foajen e Bibliotekës së qytetit të Göteborg. QKSH ”Migjeni” kishte pergatitur mbi 100 broshura në gjuhën suedeze me informacione të mjaftueshme për Shqipërinë dhe Kosovën të cilatë u shpërndan falas për të pranishmit në event cka u pa se ishte shumë e qelluar dhe se vlen që cdo here në cdo event të jete edhe nje prezentim i tillë i vendit tonë. Ditën e poezisë shqipe në Göteborg të Suedisë e hapi Hamit Gurguri me një poezi por i cili në menyrë mjaft solide prezenmtoi punën e poetëve dhe shkrimtarëve shqiptar anëtar të QKSH Migjeni” e që nuk janë të pakët. E vazhdoj me preznetimin e poezive të saja në të dy gjuhë poetja me e re anëtare e QKSH ”Migjeni” Anxhela Ziso e cila u prit me durtrokitje nga të pranishmit. Por në këtë event poetet anëtar te QKSH ”Migjnei” kishin edhe mysafire e ky ishte poet inga Göteborg Imri Demishai i cili lexoj vargjet e tija ne shqip me një tematikë nga vendlinja. Pë të vazhduar me Bahtir Latifin me poezitë e tija ne shqip e suedisht dhe në fund me lexim e një novele nga libri i tij më ri ”Den konstiga skogen” Sokol Demaku në gjuhën suedeze. Në fund të prnaishmit patën kontakte dhe biseda me poetë dhe shkrimtarët ku edhe me kete rast u nënshkruan libra të cilët të pran ishmit e interesuar blen. Mendojmë se ja vlen të organizohen eventet illa në menyrë që letersia shqiper, proza dhe peozia shqipe të jenë sa ma prezente edhe tek lexuesi suedez.

Menu Title