[responsive-menu menu="logged-in-menu"]

Fëmijët nuk e dijn, prindërit po! A po shkatërrojm botën për një teke të fëmijëve tanë?Shumica e njerëzve që lexojnë këtë, tashmë kanë diçka të punuar nga plastika pa e lëvizur shikimit fare. ‘Vetëm ne njerëzit bëjmë mbeturina që natyra nuk mund t’i tret’. Këto janë fjalët e oqeanografit Kapiteni Charles Moore, i cili zbuloi Patch-in e Madh të Paqësorit në 1997, transmeton Gazeta Botapress.

Ky material është i kudondodhur, ne tani po prodhojmë më shumë se 300 milion ton plastikë në vit, dhe afërsisht gjysma e saj është menduar për një përdorim të vetëm që do të thotë se ajo hidhet menjëherë pasi t’i ketë shërbyer qëllimit të saj. Kjo mënyra e përdorimit të gjerave vetëm për një përdorim ka çuar në një problem në rritje të mbetjeve plastike që shkojnë në deponi, dhe disa prej këtyre mbetjeve prishen dhe derdhen në lumenj dhe përfundimisht në det.

Në fakt, rreth 8 milion ton ndotje plastike hyn në oqean çdo vit, ku ngatërron jetën detare, ndot shkëmbinjtë koralorë dhe në fund të fundit, ato duke iu nënshtruar degradimit nga uji, era dhe dielli  ndahen në triliona të vogla copa mikroplastike. Këto grimca plastike duken shumë si ushqim për shumë specie detare, të cilët më pas shkatërrojnë ndotjen dhe përfundojnë ngecur nëpër plastka, e të uritur nga mungesa e ushqimit të vërtetë.

Sipërfaqja e mikroplastikës gjithashtu tërheq ndotës në oqean dhe përfundon duke i transportuar ato në trupat e kafshëve, me efekte që ne ende po përpiqemi t’i kuptojmë. Ekziston një mundësi që mikroplastikat mund të dëmtojnë edhe njerëzit, sepse ne i konsumojmë ato përmes ushqimeve të detit dhe madje edhe në ujë të pijshëm. Në vitin 2019, Organizata Botërore e Shëndetësisë bëri thirrje për më shumë hulumtime në lidhje me ndikimet e mundshme të ndotjes mikroplastike në shëndetin tonë.

Mbështetja e gjithë kësaj është fakti që, në varësi të përbërësve të përdorur për ta bërë atë, plastika mund të jetë tepër elastike dhe mund të mos biodegradojë kurrë me të vërtetë. Shumica e plastikave me përdorim të vetëm që hyjnë në oqean, për shembull, do të qëndrojnë atje për shekuj. /Botapress.info/

 

Menu Title