[responsive-menu menu="logged-in-menu"]

Ekonomia e eurozonës do të bjerë me 8.7% këtë vit pas goditjes nga Covid-19Ekonomia e eurozonës do të bjerë me 8.7 përqind në vitin 2020 për shkak të krizës së koronavirusit, tha Komisioni Evropian të martën (7 korrik).

Parashikimet e reja shohin se ekonomia e eurozonës po bie përsëri me 6.1 përqind në 2021, duke e lënë ende rajonin më keq sesa vendet që ishin detyruar të zbatonin bllokime në një përpjekje për të përmirësuar përhapjen e COVID-19.“

Ndikimi ekonomik i bllokimit është më i rëndë sesa e prisnim fillimisht,” – tha nënkryetari i Komisionit Valdis Dombrovskis në një deklaratë që shoqëron lëshimin e parashikimeve të azhurnuara.

“Mezi presim për këtë vit dhe tjetrin një rikthim, por do të duhet të jemi vigjilentë për ritmin e ndryshëm të rimëkëmbjes,” – shtoi ai.Gjermania, ekonomia më e madhe e BE-së, pritet të ketë një tkurrje prej 6.3 përqind këtë vit dhe 5.3 përqind rritje në 2021.
Ekonomitë e Francës, Italisë dhe Spanjës secila do të kontraktohen me më shumë se 10 përqind, dhe më pas do të rikuperohen pjesërisht.

Franca, ekonomia e dytë më e madhe e eurozonës, pritet të kontraktohet me 10.6 përqind këtë vit dhe të rritet me 7.6 përqind në 2021.Italia, e cila duhet të pësojë një rënie prej 11.2 përqind këtë vit, parashikohet të tërhiqet vetëm me 6.1 përqind në 2021.Ekonomia e Spanjës pritet të ketë një rënie me 10.9 përqind përpara se të rritet përsëri me 7.1 përqind.

“Përgjigja e politikës në të gjithë Evropën ka ndihmuar në zbutjen e goditjes për qytetarët tanë, megjithatë kjo mbetet një histori e rritjes së ndasive, pabarazisë dhe pasigurisë”, – tha komisioneri i ekonomisë i BE-së, Paolo Gentiloni.“Kjo është arsyeja pse është kaq e rëndësishme të arrihet një marrëveshje e shpejtë mbi planin e rimëkëmbjes të propozuar nga Komisioni – të injektohet si besim i ri ashtu edhe financim i ri në ekonomitë tona në këtë kohë kritike,” – shtoi ai.

Menu Title