.
×

Denoncoi se u keqpërdoren gjysmë milioni € në Kosovë, OKB përjashton punëtorinInformatorë të profilit të lartë i kanë bashkuar forcat për herë të parë duke kërkuar që Kombet e Bashkuara të ndryshojnë sistemin global dhe të pengojnë stafit e tyre prej krimit të ekspozuar, korrupsionit dhe keq bërjes.
Në një letër dërguar Sekretarit të Përgjithshëm Ban Ki-moon të mërkurën nëntë punëtorë aktualë dhe ish të OKB-së thonë se politikat aktuale të ofrojnë pak mbrojtje reale apo kuptimplotë nga hakmarrja që mund të përfshijnë ngacmime, të shtëna dhe frikësime.

“Stafi i OKB-së duan që çështja të shkojë më larg. Problemi është se ky fenomen po përhapet”, tha James Wasserstrom, i cili e humbi punën në OKB duke dëshmuar për ryshfetin prej 500.000.000 dollar të një zyrtari të lartë të OKB-së në Kosovë.

Letra dërguar Ban Ki moon-it prej stafit dëshirojnë që Kombet e Bashkuara të zgjerojnë mbrojtjen nga keq bërjes për 130.000 paqeruajtës të OKB-së në gjithë botën, si dhe kontraktorët dhe të tjerët që mund të flasin për keq bërje. Po ashtu në mënyrë indirekte të merret edhe me pretendimet për hakmarrje ndaj stafit.

Miranda Brown, shef i zyrës së OKB-së për të drejtat e njeriut në Afrikën lindore dhe jugore, tha se kur u thirrë për të dëshmuar në një hetim të madh të një tjetër agjencie të OKB_së, ku ajo kishte punuar dhe ajo agjenci dyshohet për keq bërje, i thanë së kontrata e saj nuk do të vazhdojë.

Kur ajo u ankua, i thanë se do të transferohen nga Gjeneva për në Fixhi.

” Unë po besoj se kjo është si rezultat i raportimit për keq bërje”, tha ajo për Associated Press.

Zëdhënësi i sekretarit të OKB-së, Ban Ki Moon, Stephane Dujarric, nuk u përgjigj pas kërkesës.

Rasti i tij ka luajtur një rol kyç në legjislacionin e ri të SHBA-ve vitin e kaluar duke kërkuar nga sekretariati amerikan për të vërtetuar që çdo agjenci e OKB-së q merr fonde nga SHBA të ndjek praktikat e mira për informuesit.

“Ashtu si frutat nga dylli që duke bukur por nuk mund të hahen, edhe politikat WIPO(Organizata Botërore e Pronësisë Intelektuale) shërbejnë vetëm për shfaqje ironike”, tha James Pooley në letrën dërguar sekretarit të shtetit John Kerry.

OKB të enjten njoftoi për krijimin e një “panel të ekspertëve të jashtëm” për të studiuar se si i OKB-së administron drejtësinë. Muajin e kaluar, organizata e Kombeve të Bashkuara paralajmëroi në një letër për Këshillin e Drejtësisë të Brendshëm të OKB-së në lidhje me mundësinë e paragjykimeve kundër stafit, veçanërisht informuesit. Nga rastet e para Tribunalit të Apelit OKB-së në 2013, 72 për qind e ankesave të paraqitura nga anëtarët e stafit janë refuzuar ndërsa 18 për qind të paraqitur nga sekretar i përgjithshëm u refuzuan. // abcnews / Përktheu Gazeta Express