.
×

KULTURË

familja e heroit1

Një nderim për heroin amerikan të Kosovës(Foto)

Shkrimtari dhe historiani Jusuf Buxhovi, që këto ditë po qëndron  në një vizitë pune në SHBA, me rastin e Ditës së Pavarësisë së  Kosovës, i shoqëruar nga botuesi amerikan Ramiz Tafilaj, në Bruce të Winsconsit,vizitoi  familjen e pilotit amerikan Kevin Reichert, të vrarë më 5 maj 1999 gjatë fushatës ushtarake të  NATO – s kundër forcave jugosllave. ​ Gjatë takimit të përzemërt me bashkëshorten e pilotit të varë, zonjën Ridgeley dhe fëmijet  Caeton, Kristofer dhe Carissa, shkrimtari Buxhovi tha se populli i Kosovës pilotin Kevin e çmon  hero të vetin që dha jetën për lirinë e tij. Siç e çmon heroik edhe angazhimin dhe përkrahjen e  popullit amerikan për çlirim. Me këtë rast, në shenjë falemenderimi të thellë, historiani Buxhovi  ua dhuroi veprën “Kosova” në anglisht. Ndërsa botuesi amerikan Ramiz Tafilaj ua dhuroi kopjen  e Deklaratës së pavarësisë së Kosovës. Zonja Reichert tha se këto falemenderime tepër  domethënëse që i vinë për herë të parë nga Kosova, edhe pse nuk ia kthejnë më të dashurin,  megjithatë e ngushëllojnë, ngaqë ai ra për lirinë e një populli që kishte nevojë të shpëtonte nga  gjenocidi që i kërcënohej. Ndërsa i biri Caeton, student i historisë, tha se mburret me veprën  heroike të të etë.  E.Dujaka