.
×

BBC: Djali nga Kosova i cili u rrit për t’u shndërruar në një sulmues vetëvrasësNë Kosovë ka familje që janë besimtarë myslimanë nga ana kulturore, por rrallë kishte aso lloj familjesh që ishin të devotshëm. Por kjo, kohët e fundit ka ndryshuar. Disa të rinj janë bërë radikalizuar . Deri në 200 prej tyre mendohet se tashmë janë duke luftuar në Siri i dhe Irak duke i shkaktuar dhimbje shpirtërore atyre që i lanë pas në Kosovë.

Arieta është njëra prej vajzave që përmes një grumbulli ka mbledhur fotot e vëllait të saj më të ri, Blerim Heta. Ajo i shikon këto foto çdo ditë. Madje ndonjëherë edhe qan kur i shikon foto e vëllait i cili ka shkuar në Siri.

“Vëllai im kishte një jetë të mrekullueshme. Ai kishte para. Nuk kishte Mercedes por kishte një Opel ama ishim një familje të lumtur . Dhe unë nuk mund të kuptoj pse ai e bëri atë, pse shkoi në Siri ”

Blerimi ishte 24 vjeç kur ai u largua nga Kosova më 7 gusht të vitit 2013, pa i thënë asnjë fjalë familjes së tij, transmeton Express.

Dy ditë më vonë Arieta mori një tekst në telefonin e saj, se vëllain e kishte në Turqi. Kjo gjë nuk e shqetësoi Arietën, pasi ai ishte bërë një mysliman i devotshëm dhe shpesh shkonte nëpër vende të ndryshme për të dëgjuar imamë të ndryshme të predikuar.

Por pas dy ditësh, ajo provoi sërish në numrin e tij derisa iu shfaq një mesazh krejt tjetër nga ai i Turqisë. Në ekranin e saj u shfaq një mesazh “Mirë se vini në Siri”

Kur Arieta ka biseduar me Blerimin në Skype , ai mohoi se ishte në Siri – këmbënguli se ishte në Turqi për të mësuar arabisht dhe duke kërkuar për një grua që mbante hixhabin (mbulesën). Arieta donte t’i besonte fjalëve të tij, por më pas nëna e saj gjeti një kartolinë që Blerim kishte shkruar dhe lënë në dhomën e tij.

“Ishte një kartolinë lamtumirë . Ai kishte shkruar se ishte në një udhëtim dhe se ai nuk do të kthehen , ” thotë Arieta .

Përfundimisht , në Skype , Blerim Heta ia pranoi Arietës se ai ishte vërtetë në Siri.

” Ai më tha se është duke luftuar për fenë e tij dhe që njerëzit e tjerë janë të këqij. Ai tha se donte të vdiste për Allahun , dhe se do të ishte një kënaqësi e madhe për të. Kam filluar të qajë dhe të bërtas dhe i thashë: çfarë lloj të fesë keni ju për të vrarë njerëz, për të vrarë veten”, transmeton Express.

Arieta vazhdonte të besonte se Blerimi do të vinte në shtëpi. Por jo, Blerimi me 25 mars vrau veten dhe 52 irakianë. Se si ka ndryshuar vëllai i saj, deri në pikën që arriti ta vras veten me një bombë.

Historia se si Blerimi vendosi të bëhej radikal

Ashtu si shumë kosovarë , familja e Arietës identifikohej si familje me kulturë myslimane, por nuk ishin fetar. Pastaj Blerimi nisi të shkonte në xhami rregullisht. Ai filloi të udhëtonte shpesh në Maqedoni dhe qytete të tjera të Kosovës.

Në tre muajt e tij të fundit në Kosovë , Blerim Heta kishte ndryshuar shumë. Ai rriti një mjekër, veshi pantallona të shkurtër. Dukej si disa burra mysliman të Lindjes së Mesme. Pastaj ai ishte zhdukur .

Familja e Erion Abazit shpresojnë se ai do të vijë në shtëpi me Kosovën . Erioni është tetë vjeç.

Me 10 korrik Pranvera mori një tekst nga burri i saj Arbeni. Ai i tha se ishte në Siri me Erionin dhe se ai do të thërrasë atë përsëri më vonë.

Arbeni kishte lënë shtëpinë me 7 korrik, duke i thënë gruas së tij se ai ishte duke marrë djalin e tyre në një ekskursion në malet në Kosovë. Në vend të kësaj ai mori Erionin përtej kufirit në Shqipëri , dhe pastaj fluturoi nga Tirana për në Turqi , përpara se të udhëtojnë për në Siri .

Familja është ende në shok , dhe ka pasur vetëm kontakte sporadike me Erionin. Më 15 korrik, kanë marrë një tekst nga Siria i cili e lajmëronte se Erioni ishte në rregull . Pranvera thirri në atë numër dhe iu lajmërua njëfarë Suadi i cili ia dha asaj Erionin në telefon.

“E pyeta Erionin ku je, ku është babai yt… dhe ai tha: babai im është në një kamp trajnimi , dhe unë jam shumë larg”. Prej asaj dite, Pranvera pret që djali ti kthehet në shtëpi. Ka bërë shumë apele por e kotë. Burri i saj nuk po ia kthen djalin.