.
×

Ardita Lokaj: Femrat   ne  shoqerine shqiptare Zhvillimin dhe ndryshimet ne bote kane sjelle femrat me nje avansim ne aspektin e diturise dhe guximin, ashtu dhe  femrat shqiptare  kane dhene nje kontribut te çmuar,se pari ne emancipimin Evropian,por edhe me pune duke e sakfrifikuar veten . Ne pergjithesi, sado maskiliste ka qene shoqeria njerezore nuk mundi ta shuaje kontributin e tyre, qe tashme ka hyre ne historine e njerezimit. Disa prej tyre kane shkruar libra, te tjera kane  kontribuar ne gjdo drejtime te shoqerise,fushave te ndryshme, por qe mund te ngreje keshtjella te larta nga guret me force  mund ta veçoj femer e cila mund te merret si model i ketyre virtyteve, do ta permendja Znj. Feride Rushiti, drejtoreshë e Qendrës Kosovare për Rehabilitimin e të Mbijetuarve të Torturës, e cila me punen e saj ka deshmuar  guxim me pune, kembengulje dhe vetebesim ne civilizim te shoqerise gjinise femrore.Femrat krijuese dhe ne pergjithesi femrat shqiptare, intelektuale, duhet ta kene unin e vet, karakterin e forte, guximin per t’u ballafaquar me shume veshtiresi dhe ne fund per te dale ballehapur dhe fitimtare ne çdo sfide apo beteje.Ato duhet te manifestojne nje vetebesimin te madh, te punojnë shumë, dhe pastaj krijojnë vlera origjinale pa u ndikuar nga askush.Puna dhe veprat e tyre jane aq shume, saqë  mund te grupohen ne disa aspekte. Por ato me veprat e tyre na kanë ndihmuar te jetojme dhe te jemi me te lira, më te lumtura dhe me te mira ne aspektin e fuqizimit te diturise se punes. Le te njihemi me disa nga shembujt femra shqiptare,qe na kane frymezuar nga historia botërore, te cilat ne i permendim dhe i kujtojme edhe sot ne ditet tona.

Nje Femer shiptare qe I degjohet “Zeri”,perkufizohet si nje femer ne shoqerine  e forte duke deshmuar me guxim dhe pune!